Mordmisstänkt huvudman fortsatt häktad – riskerar livstid

Limmared Artikeln publicerades

En av männen som suttit häktad för mordet i Limmared släpptes idag när rättegången avslutades.

Den 34-årige utpekade huvudmannen är dock fortsatt frihetsberövad med restriktioner – och riskerar livstid.

Att den misstänkte 35-åringen från Kind nu åter är på fri fot är en kraftig indikation på att han inte kommer dömas för mord.

– Det går inte komma ifrån att det är en ganska tydlig vink att det blir på det sättet, säger Martin Svensson, kammaråklagare.

Samtidigt beslutade alltså rätten att den 34-årige boråsaren – som av polis och åklagare ansetts ha spelat den centrala delen i dåden – ska sitta kvar. Dessutom med restriktioner.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt att tingsrätten håller med när åklagare anser att det ska fortsatt vara restriktioner efter rättegång och det tyder på att han kommer att dömas för allvarlig brottslighet, säger Svensson.

Att ha restriktioner som häktad innebär att kontakten med omvärlden begränsas, exempelvis i form av nekande till telefonsamtal, besök eller tv-tittande.

Åklagarna Martin Svensson och Johan Udén har yrkat på livstids fängelse för 34-åringen som riskerar dömas för mord, två mordförsök och grovt vapenbrott – bland annat.

– Skulle han ”bara” dömas för mordet, där jag bedömer att bevisningen är starkare än för mordförsöken, så anser vi att det i hans fall ändå ska handla om livstid, säger Svensson och fortsätter:

– Det är inte bara straffvärdet vi ser till utan även den mycket grova och allvarliga brottslighet han har gjort sig skyldig till under egentligen hela 2000-talet. Det handlar om upprepade händelser.

Som BT tidigare berättat är mannen mycket tungt belastad och bland annat dömd för grovt rån, rån och narkotikabrott.

Åklagarna anser att straffvärdet för mordet är 15 år, vilket man yrkade på för 35-åringen.

Den tredje mannen, en 39-årig göteborgare, släpptes men i hans fall hade åklagarna inte något fortsatt häktningsyrkande. Det allvarligaste brottet han riskerar straff för är grovt skyddande av brottsling.

Martin Svensson är nöjd med rättegången som startade förra tisdagen.

– Vi fick fram det vi ville och känner att delarna blivit rejält utredda. Det jag tar med mig från dagarna är vittnet som bodde mittemot där mordet begicks. Han gav ett väldigt trovärdigt och stabilt intryck där han beskrev vad han sett.

Både 34-åringen och 35-åringen har medgivit att de varit på plats men som BT tidigare skrivit nekar de till mord.