Nytt inbrott på skolan – trots att tjuvar bara fick med sig skräp senast

Borås Artikeln publicerades

Särlaskolan har på senare tid drabbats av flera inbrott. Häromveckan fick tjuvarna bara tag på tomma kartonger. Trots att tjuvarna gick lottlösa från det inbrottet har skolan haft påhälsning i natt igen.

– Vi vill bara att det här ska ta slut, säger rektorn.

Strax före niotiden på torsdagskvällen larmades polisen ut till Särlaskolan med anledning av ett inbrottslarm.

– Det vi kan se nu är att det är ganska så tilltygat där borta, sade Magnus Söderqvist, stationsbefäl på Boråspolisen om förstörelsen.

Enligt rektorn Johanna Albertsson är ett fönster spräckt, en dörr är uppbruten, och ytterligare en dörr har tjuvarna försökt bryta upp fast utan att lyckas.

När BT når henne på fredagsförmiddagen är hon frustrerad över att inbrottsförsöken fortsatt trots att tjuvarna inte fått med sig något, men däremot orsakar materiella skador varje gång.

– Förra gången trodde polisen att tjuvarna fått tag i mycket, men det var ju för att tjuvarna varit och röjt i tomma kartonger som vi inte hunnit slänga än, säger Johanna Albertsson.

Hon syftar på inbrottet 29 augusti, då polisen felaktigt gick ut med att tjuvarna skulle ha fått med sig ”ett antal läsplattor”. Men någon elektronik ligger inte framme på skolan just på grund av inbrottsrisken, utan ”läsplattorna” var inget annat än gamla förpackningar.

– Vi låser in allt väldigt noga och har inget löst. Vi vill bara att det här ska ta slut men det känns som att det fortsätter när folk får för sig att det skulle ligga läsplattor och datorer framme trots att det inte gör det, säger Johanna Albertsson.

Enligt henne lagras heller inte elektronik i det rum som tjuvarna bröt sig in i under gårdagskvällen. I väntan på polisens tekniker har personalen dock ännu inte gått igenom rummet som tjuvarna tog sig in i.

I och med att lokalerna är larmade hann en väktare ta sig till platsen och göra vissa iakttagelser i samband med inbrottet. Bland annat såg väktaren flera gärningsmän.

– En väktare ska ha sett flera personer springa från platsen, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid polisen i Borås på kvällen.

Särlaskolan var en av de byggnader som drabbades av kopparstölderna runt om i Borås sommaren 2015. Den gången blev skolan av med ett tak på cirka 50 kvadratmeter – en typ av stöld som annars är desto vanligare på kyrkobyggnader.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.