Silfverklingas attack mot SD: ”Låter trollen florera”

Borås Artikeln publicerades
Patric Silfverklinga lämnar SD, men behåller sina kommunala uppdrag som politisk vilde.
Patric Silfverklinga lämnar SD, men behåller sina kommunala uppdrag som politisk vilde.

Sverigedemokraternas gruppledare i Borås, Patric Silfverklinga, lämnar partiet med omedelbar verkan.

– Jag har tappat tron på att Sverigedemokraterna är det parti som ska rädda vårt land från katastrofen vi är på väg in i, säger han.

Patric Silfverklinga uppger att han har fattat beslutet efter en tids missnöje över bristen på problemlösningar inom partiet.

– Man problematiserar ganska noggrant vad som är fel på landet och vilka felaktiga beslut som fattas på alla tre nivåer: riksdag, region/landsting och kommunerna, men man kommer aldrig fram till några lösningar.

Han anklagar sina forna partikamrater för att vara populister i alla lägen, i syfte att jaga röster.

– Politik handlar om att ta fram förslag som så många som möjligt kan ställa sig bakom. Man kan inte föra en politik som gör att man låser in sig i ett hörn och sedan står och skriker ”de andra vill inte samarbeta med oss”. Då är det någonting som inte stämmer och då får man börja fundera "vad gör vi för fel”?

Enligt Silfverklinga borde SD ha gjort upp med rasiststämpeln för länge sedan.

– Om vi har en rasistisk bakgrund, jamen ta itu med den då på något sätt. Mattias Karlsson skulle ju skriva en ”vitbok”, men det blev aldrig någonting med den.

– Det finns en massa troll som egentligen inte är med i partiet, men skriver en massa dynga på trollkonton och sådant som florerar. Man talar inte om att de ska sluta utan låter det gå för man gör någon konstig bedömning. Jag kan inte ställa upp på det längre.

Har det hänt något akut på sistone som gör att du kliver av nu?

– Någonstans måste man fatta ett beslut och då är det bäst att göra det före valet. Det vore ganska ojuste att fatta sådant beslut efter valet.

Har partiet kastat ut dig?

– Nej, jag har själv skrivit till medlemsregistret idag.

Andreas Exner, ordförande för SD Sjuhärad, uppger också att Silfverklingas avhopp sker på eget bevåg.

– Det är beklagligt eftersom Patric har sina tillgångar som han tillförde partiet. Han har fattat ett samlat beslut och om det här känns som det bättre beslutet så får vi helt enkelt önska honom lycka till, säger han.

Hur påverkas valarbetet när frontfiguren hoppar av?

– Vi har väldigt många kompetenta och engagerade individer som tveklöst kommer att ta steget fram och visa vad de går för. Jag är fast övertygad om att vår politik inte rubbas, säger Andreas Exner.

Silfverklinga kommer att sitta kvar som politisk vilde på alla kommunala och regionala uppdrag mandattiden ut.

– Jag är personvald och tänker fortsätta representera dem som har valt mig fram tills årsskiftet, säger han.