En död i villabrand – räddningstjänsten: ”Vi har varit så snabba som det går”

Borås Artikeln publicerades
Foto: Johan Valkonen

En person hittades under måndagskvällen död efter en villabrand på Norrmalm i Borås.

En förundersökning om mordbrand är inledd.

Larmet inkom från SOS Alarm klockan 18.45 på kvällen. Knappt två timmar senare berättade polisen att en äldre man hittats avliden i villan. Identiteten hade vid den tidpunkten inte kunnat fastställas.

– Det är oklara omständigheter och brandorsaken är oklar. Det är avspärrat för teknisk undersökning. Den avlidne är oidentifierad. Anhöriga till den troligt avlidne är underrättade, säger Edvard Berner, stationsbefäl på polisen i Borås.

Det fanns på måndagskvällen ingen misstänkt för brott. Förundersökningen om mordbrand är mer en rutinsak.

– Det gör vi om det kan vara stor spridningsrisk, stora ekonomiska värden och, som i det här fallet, en avliden person. Vi måste kunna hänga upp det på ett brott för att kunna göra avspärrningarna, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Västra Götaland.

Huset ligger omgivet av andra villor i Borås. Enligt initiala uppgifter syntes öppna lågor från köket.

– Både vi och räddningstjänsten var på plats väldigt snabbt och det gjorde att elden kunnat släckas snabbt, säger Christer Fuxborg.

När BT:s reporter kom till platsen syntes inga lågor och det kändes ingen röklukt. De blinkande blåljusen från de två brandbilarna på platsen gjorde att många stannade till för att kasta en extra blick mot avspärrningarna.

Att insatsen gick fort bekräftar räddningstjänstens inre befäl.

– Vi misstänkte från början att det skulle kunna tänkas vara en person där inne. Det är en rutinsak – vet vi inte så misstänker vi det. Personalen på plats gick på livräddning via rökdykning och vi fick ut en person på mindre än två minuter från det att vi kom fram till platsen, säger Tommy Lieback på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Att släcka själva branden tog bara ytterligare någon minut. Därefter kunde röken ventileras ut.

– Vi har varit så snabba som det går men det räckte inte denna gången ändå, säger Tommy Lieback.

När ni anträffar en avliden person i en brand som nu – vilka rutiner har ni för er egen personal?

– Vi kör en så kallad teknisk genomgång efter larmet. All inblandad personal sätter sig ned, inklusive inre befälet som är jag den här gången. Då läser man av om man behöver gå vidare. Det finns en kamratstödjargrupp och vi kan vid behov också ta kontakt med vår företagshälsovård.

Fotnot: I en tidigare version stod en annan stadsdel nämnd i artikeln. Rätt ska vara Norrmalm.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.