Boråsföretag slipper betala 100 miljoner i skatt

Borås Artikeln publicerades
Foto: Lars-Åke Green

Prillan Concept i Borås som säljer gör-det-själv-snus slipper betala 100 miljoner i tobaksskatt. Det har förvaltningsrätten bestämt.

– Vi hade det här på känn, säger vd:n Peder Ölander.

Förvaltningsrätten har haft att ta ställning till om en viss typ av importerad tobak ska beskattas eller inte.

Det handlar om tobak för gör-det-själv-snus som säljs under benämningen råtobak.

Egentligen handlar det om tobaksavfall. Tvisten handlar om tobaken också kan rökas.

Skillnaden är stor. Röktobaksskatten ligger på 1 852 kronor kilot. För Prillan Concept innebär det ett skattekrav på omkring 100 miljoner kronor för redan importerad tobak.

Det är det kravet som processen i förvaltningsrätten handlat om. Skatten gör importen ekonomiskt meningslös och hotar hela företaget.

Förvaltningsrätten slår fast i sin dom att tobaksavfall inte ska beläggas med tobaksskatt. Därmed upphäver man Tullverkets beslut.

Därmed är hotet om konkurs för Prillan Concept avvärjt. Ändå handlar målet bara om en del av processen kring tobaksskatten på gör-det-själv-snuset.

– Skatteverket har samma krav på oss som bygger på samma grund som Tullverket. Och de kräver 286 miljoner kronor, säger Peder Ölander.

Han är starkt kritiskt hur myndigheterna har agerat mot bolaget.

– De är bara ute efter att driva in pengar och har därför försökt hitta på nya spelregler. Tullverket har över huvud taget aldrig varit i kontakt med oss utan bara skickat fakturor. Det gör mig förbannad.