Julspel flyttas från kyrkan

Borås Artikeln publicerades

Byttorpsskolan tvingas flytta årets julspel från kyrkan till skolans matsal. Skolinspektionens kritik mot kyrkliga avslutningar gör planeringen inför jul till en svår balansgång för skolorna.

– Med anledning av att Skolinspektionen nu är på många skolor får vi titta på hur vi ska göra, säger Byttorpsskolans rektor Lena Larsson.
Vad spelar det för roll om julspelet framförs i kyrkan eller i skolan?
– I kyrkan ska det vara så att alla ska kunna vara med, eftersom det är en gemensam avslutning. Men om vi spelar det i skolan gör vi det som ett inslag i undervisningen. Och i undervisningen ska vi ta upp olika religioner.
Denna bedömning har skolan kommit fram till efter att ha läst i lagen och tittat på den kritik myndigheterna delat ut till olika skolor.
– Det klart att det är svårt att navigera kring allt detta som rektor. Får vi sjunga Nu tändas tusen juleljus? Vi har gått väldigt mycket på traditioner tidigare. Men nu får vi tänka om.
– Nu ber vi imamen vara med så att vi kan vara tillsammans i kyrkan allihop.
Känns det vettigt att du lägger så mycket tid på att fundera på om ni ska sjunga Nu tändas tusen juleljus och andra psalmer?
– Ska jag vara riktigt ärlig? Nej! Jag skulle hellre lägga tiden på att arbeta pedagogiskt, det alla vi rektorer får skäll för att vi inte gör.
– Men detta är svensk lag, och då måste vi titta noggrannare på det. Det är så oerhört viktigt för oss, eftersom vi fått invandrarbarn från Norrby, att de inte får skulden för det här. Det är definitivt inte orsaken. Utan det handlar om svensk lag och den kritik Gånghesterskolan fått.
Barnen på skolgården gör inte detta komplicerat på samma sätt.
– Fast det hade varit bättre med julspel i kyrkan. Där finns det bänkar och större plats, menar åttaåringarna Leonita Delija och Teodor Svensson.
Julavslutningen tycker flera av eleverna att man kan fira antingen i skolan eller i kyrkan.
– Det är inget speciellt med kyrkan, menar Teodor.
– Det viktiga är att vi får sjunga för föräldrarna, säger flera.
Alla är medvetna om att vissa barn inte får gå med till kyrkan.
– De tror på en annan Gud än Jesus, är den förklaring en av grabbarna ger.
En del tycker det är tråkigt att inte alla kan samlas, andra menar att det är bra att de eleverna får en egen avslutning.
Men att det är lagen som styr, det vet inget av barnen vi träffar något om.