”Jättebra att synliggöra det som stundvis pågår i korridorerna”

BORÅS Artikeln publicerades
Alexander Gylldevik och Ella Kleivard, elever vid Tranemo gymnasieskola, var två av cirka 40 personer som deltog i en utbildningsdag om sexuella kränkningar i skolan, utförd av initiativet Backa.
Foto: Niclas Liljenby
Alexander Gylldevik och Ella Kleivard, elever vid Tranemo gymnasieskola, var två av cirka 40 personer som deltog i en utbildningsdag om sexuella kränkningar i skolan, utförd av initiativet Backa.

På onsdagen samlades ett 40-tal elever från fem Boråsskolor för att diskutera sexuella kränkningar i skolan.

– Det är jättebra att synliggöra och prata mer om det som stundvis pågår i korridorerna, säger Ella Kleivard, en av deltagarna.

Backa heter initiativet som under gårdagen stannade till i Borås under turnén genom hela landet. I Textile fashion centers lokaler samlades både högstadie- och gymnasieelever samt skolpersonal från fem skolor i Borås, för att under en heldag utbildas i och arbeta med frågan om sexuella kränkningar i skolmiljön.

16-åringarna Alexander Gylldevik och Ella Kleivard vid Tranemo gymnasieskola var två av de cirka 40 personer som deltog.

– Vi har bland annat gått igenom vilka normer som finns för de olika könen och vad som förväntas av en som kille eller tjej. Det var jättenyttigt att få se det mer konkret, säger Ella Kleivard.

Alexander Gylldevik fortsätter:

– Det är lätt att man som kille blir kallad bög eller liknande bara för att man kanske visar känslor – något som inte stämmer med den mansroll som råder i samhället. Tjejer drabbas på samma sätt men av andra orsaker.

Backa finansieras av regeringen som en del i de önskade insatser i skolan efter #metoo som tillkännagavs i somras. ”Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för eleverna genom kompetenshöjande insatser och stärka det förebyggande arbetet mot sexuella kränkningar i skolan”, skriver man själva om uppdraget.

Foto: Niclas Liljenby

De båda samhällseleverna är överens om att kulturen var värre på högstadiet jämfört med på gymnasiet, men att det även där finns saker att jobba med.

– Tjejer och killar behöver sluta behandlas olika, och jag tror att det är jättebra att synliggöra och prata mer om det som stundvis pågår i korridorerna, säger Ella Kleivard.

Efter både föreläsningar och workshops känner de båda att de fått med sig viktig kunskap som kan förbättra miljön i skolan.

– Det viktiga är att kunna säga ifrån när man ser att någon behandlas fel, och veta hur man ska göra det, säger Ella Kleivard.

– Dessutom känner vi nog båda att vi har ett annat tankesätt nu, och förstår bättre vilka strukturer som finns och hur de påverkar – något som man i vanliga fall oftast inte tänker på, säger Alexander Gylldevik.

FAKTA

Backa-initiativet

Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar – organiseras av Sveriges elevkårer, Sveriges elevråd, Sveriges skolledarförbund och Lärarförbundet skolledare.

Syftet med kunskapsplattformen är att skapa och samla engagemang, sprida kunskap, förmedla verktyg och främja samverkan mellan intressenter.

Initiativet finansieras av Skolverket och pågår mellan oktober 2018 och juni 2019.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.