Internationell kokainliga sprängd av Boråspolisen

BORÅS/LIBANON Artikeln publicerades

Polis i Borås och Libanon har sprängt en liga som lejt kurirer för att smuggla stora partier kokain från Brasilien.

I söndags greps en boråsare på Beiruts flygplats med 14 kilo kokain.

Under fredagen greps två misstänkta huvudmän och tre kurirer – fyra togs i Borås och den femte vid ankomst till Landvetter flygplats.

I Libanon sitter två personer gripna och där förväntas fler bli tagna av polisen.

– Det här är resultatet av nära samarbete med libanesisk polis, säger Magnus Dahl vid Grova brott i polisområde Älvsborg.

BT har tidigare berättat att personer från missbrukarkretsar i Borås gripits i Libanon och Förenade Arabemiraten som misstänkta för kokainsmuggling från Brasilien.

En boråsare i 50-årsåldern har dömts till tio års fängelse i Dubai då han hade sex kilo kokain lindat i bandage runt benen. En annan man i samma ålder släpptes därifrån och utvisades till Sverige efter lång tid i häkte.

En boråsare i 30-årsåldern sitter sedan september häktad i Libanon efter att ha gripits på flygplatsen i Beirut. Enligt nyhetssajter i Libanon hade han tolv platsbehållare som innehöll nära 19 kilo kokain i pastaform på sig när polis tog honom. Kokainet kan ha varit uppblandat eller maskerat med annat, så att vikten på narkotikan var lägre.

Både personer som känner till männen och polis med inblick i narkotikabrottslighet har tidigare berättat för BT att kurirer lockats med fria resor och uppehälle, samt pengar om uppdragen lyckas.

– Detta är en internationell organisation som styrts från Beirut och uppgiften för huvudmännen i Sverige har varit att ordna kurirer för att transportera kokain från Brasilien till Beirut för vidare transport till Europa, berättar Magnus Dahl.

De två huvudmännen i Borås är svenska medborgare i 40-årsåldern med rötter i Libanon.

– Det här är resultat av lång tids spaning, säger Magnus Dahl som betonar att samarbetet med libanesisk polis betytt mycket.

Där har narkotikaenheten vid International Security Forces (ISF) arbetat med ärendet.