Insatschefen: ”Det är såklart problematiskt”

Borås Artikeln publicerades

Elfsborg- och Malmösupportrar laddade upp bara ett stenkast ifrån varandra – och på eftermiddagen inträffade ett våldsamt upplopp.

– Det är såklart problematiskt att det inte är något avstånd, säger Niklas Asplund, insatschef vid polisen.

Det var till en början god stämning på stan inför den allsvenska premiären i går. Men det ändrades på eftermiddagen när supportergrupperingar sökte konfrontation med varandra.

På Allégatan inträffade ett våldsamt upplopp när Malmö-supportrar gjorde en rusning mot Elfsborgsfans inne på Cheers bar.

– Vi fick kalla fler poliser till platsen för att avbryta konfrontationen. I samband med det här kastades det föremål. Båda sidor var aktiva i bråket, säger Niklas Asplund, som var insatschef för polisen.

Stämningen var mycket hätsk och polisen tvingades använde pepparsprej för att få kontroll på situationen. Senare kom några supportrar tillbaka men det stannade då vid munhuggning.

+ 9

Inga personer greps men polisen filmade stora delar av händelseförloppet med sina kroppskameror – vilket kan få konsekvenser för inblandade supportrar i efterhand.

– Det är ett gediget material att gå igenom och vi har mycket att arbeta med. Det är absolut så att personer kan komma att lagföras, säger Asplund.

Elfsborgssupportrar samlades i går alltså på Cheers bar medan Malmö-fans befann sig på Brasseriet rakt över gatan. Niklas Asplund menar att det blir ett besvärligt läge för polisen men framförallt för supportrarna själva.

– Det är nytt för i år och det är givetvis så att det är större risk att det händer saker när de är så nära varandra. Supportrarna har ett förtroende att de ska sköta sig och vi kan inte stoppa någon ifrån att gå till vilken krog de vill. Men det blir ett svårt taktiskt läge. Vi kan ju inte bilda en mur emellan dem.

– Vi hoppas att supportrarna tillsammans med supporterföreningarna tar sitt ansvar i den här frågan. De flesta inser nog att det inte är så lämpligt att ladda upp bara ett tiotal meter från varandra, menar Niklas Asplund.