Insamling kan rädda vräkningshotade Ralf

Borås Artikeln publicerades
Ralf Hultin är märkbart tagen över att så många har engagerat sig i att hjälpa honom från att bli vräk.
Foto:Lars-Åke Green
Ralf Hultin är märkbart tagen över att så många har engagerat sig i att hjälpa honom från att bli vräk.

Ralf "Mister Mox" Hultin, hotas av vräkning. Det rapporterade P4 Sjuhärad om i torsdags. Nu får han hjälp – av Therese Håll. Hon startade en insamling som är uppe i 25 000 kronor.

Therese Håll har aldrig startat någon liknande insamling tidigare. Men när hon hörde inslaget om 78-årige Ralf Hultin, tidigare känd som trollkonstnären Mister Mox, på P4 Sjuhärad beslutade hon sig för att hjälpa. Eftersom Ralf Hultin ligger efter med att betala hyror från 2016 bestämde sig kommunen för att säga upp hans kontrakt och meddelade att han skulle vräkas inom 14 dagar.

– Jag satt och drack kaffe en förmiddag när jag hörde inslaget på radion. Jag blev bestört. Det finns ingen möjlighet att man bara kan slänga ut en 78-åring på gatan, det måste gå att lösa. Så jag bestämde mig för att starta en insamling för att hjälpa honom, säger Therese Håll.

Hon startade därför en Facebookgrupp för att kunna sprida insamlingen. När BT pratar med Therese har det kommit in över 25 000 kronor. På mindre än ett dygn samlades Ralf Hultins skuld in – och mer därtill.

– Jag trodde inte att det skulle bli så mycket pengar. Det är verkligen helt otroligt. Nu är min största önskan att få prata med Ralf och att få se hans reaktion. Det är nog först då som det kommer kännas på riktigt, säger Therese Håll.

Insamlingen skulle egentligen ha stoppats när Ralfs skuld hade samlats in.

– Men det var många som ville att vi skulle fortsätta även över helgen, så att han kanske har råd att unna sig något extra också.

Ralf Hultin själv är tagen av engagemanget. När han får höra hur mycket pengar som har samlats in blir han tyst en stund.

– Sa du 25 000? Det är helt otroligt. Jag vill verkligen tacka de enastående människor som hjälper en gammal gubbe som de inte ens känner personligen. Jag är väldigt tacksam.

Om det här innebär att vräkningen hävs har han ännu inte fått svar på. Men Ralf hoppas att han ska kunna på kvar i sin lägenhet ett tag till. Sedan är planen att han ska få hjälp av sin dotter att hitta en annan bostad.

– Just nu är det en massa känslor som ryms i den här lille kroppen. Det här visar verkligen att trots att vi lever i en ovänlig värld så finns det väldigt mycket humanitet och behjälplighet bland oss.

Vad han ska göra för de eventuella pengar som blir över när han har betalat sina skulder har han inte hunnit tänka igenom.

– Men kanske att jag skulle kunna ha råd att köpa mig ett par nya skor, säger Ralf.