Ingen kropp i ubåten

Borås Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

Ingen kropp hittades i ubåten som tillhör den häktade danske ubåtsägaren, enligt Köpenhamnspolisen.

Polisens kriminaltekniker har undersökt den bärgade ubåten Nautilus och den var tom. Polisen ser ubåten som en eventuell brottsplats, säger Jens Møller Jensen vid Köpenhamnspolisen.

Ubåten bärgades i går kväll och bärgningsfartyget låg under flera timmar med ubåten förankrad vid sidan. Efter midnatt lyftes ubåten upp på kajen i hamnen i Köpenhamn och flyttades sedan till Nordhavn. Medan båten låg i vattnet kunde dykare inte gå in den men på söndagen tog polisens kriminaltekniker tagit in i farkosten.

Tidigare under morgonen sågs personal arbeta med att tömma ubåten på vatten, enligt TT:s fotograf på plats. Slangar var införda genom luckan i tornet.

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, säger Kurt Kragh, tidigare mordutredare vid danska polisen, till Ekstrabladet.

Den danske ubåtsägaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att av "oaktsamhet" ha orsakat en svensk journalists död. Kvinnan var ombord på ubåten i torsdags kväll, men är sedan dess försvunnen.

Madsen är misstänkt för det som på svenska heter vållande till annans död. Under häktningsförhandlingen nekade han till brott.

Den svenska kvinnan sågs senast i ubåtstornet tillsammans med Madsen då farkosten lämnade hamnen i Refshaleøen i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Madsen själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Ubåten sjönk på fredagsförmiddagen, men Madsen kunde räddas i land. Kvinnan har inte gått att nå och hon är anmäld försvunnen av anhöriga.