Humanister organiseras i Borås

Borås Artikeln publicerades

På måndagskvällen startades en lokalavdelning av Humanisterna i Sjuhärad.

– Vi vill bli en röst i samhällsdebatten.

Religionskritik är en av förbundet Humanisternas hörnstenar.

– Vi har religionsfrihet här i landet, men det innebär också rätt till frihet från religion, säger Carina Krii, nyvald ordförande i interimsstyrelsen för lokalavdelningen.

Men hon och de övriga medlemmarna betonar att Humanisterna inte är en religionsfientlig organisation.

– Vi lever i ett sekulärt samhälle i teorin, men inte i praktiken. Enskilda individer får ha sin tro, men religion ska inte få påverka hur samhället styrs, säger Kjell Nordberg, en av entusiasterna inför bildandet av den nya lokalavdelningen.

Kvällen igår inleddes med en föreläsning av Gunnar Lundh, ordförande för lokalavdelningen i Göteborg. Han talade om humanism som livssyn, men berättade också om Humanisterna som organisation.

En viktig del av förbundets verksamhet är att utbilda officianter för ickereligiösa ceremonier. Dit hör borgerliga vigslar och begravningar, men också barnvälkomnanden, i stället för dop, och ungdomskurser, i stället för konfirmation.

– Intresset är så stort att vi inte vågar marknadsföra oss, för vi har inte ceremonianter så det räcker till, säger Gunnar Lundh.

En studiecirkel om humanism som livsåskådning väckte idén att starta en lokalavdelning i Borås och Sjuhärad. Tidigare har medlemmarna här sorterat under lokalavdelningen Väst, men avståndet till aktiviteterna i Göteborg har varit långt.

– Vi som är medlemmar vet ju inte om varandra. Nu kommer vi att kunna ordna lokala studiecirklar och debatter, säger Jan Svenningson, som igår valdes in i den nya interimsstyrelsen.