Nyheter

Hovrätten dömer man för nätvåldtäkt

Sverige Artikeln publicerades

Övergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för flera sådana fall.

Foto: Ingela Landström/TT

Mannen döms för grov våldtäkt mot barn vid fyra tillfällen, våldtäkt mot barn vid tolv tillfällen, våldtäkt vid fyra tillfällen, grovt sexuellt tvång vid ett tillfälle, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid sju tillfällen samt flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

I november dömdes han av tingsrätten till tio års fängelse och hovrätten fastställer påföljden.

Via olika chattprogram förmådde mannen nära 30 flickor att under dödshot begå grova sexuella övergrepp på sig själva, som han tog del av i realtid. Tingsrätten dömde honom för grov våldtäkt mot barn i fyra fall. Offren hade tvingats utföra sexuella handlingar med hundar, eller med ett annat yngre barn. Det var en unik dom – ingen har tidigare dömts för våldtäkt när övergreppen skett över nätet.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att den fastställer tingsrättens dom i de delar där mannen dömdes för grov våldtäkt mot barn.

Däremot anser hovrätten till skillnad från tingsrätten att fler av brotten ska bedömas som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt.

Det beror bland annat på att "hovrätten i fler fall än tingsrätten bedömer att de sexuella handlingarna i kränkningshänseende är jämförliga med samlag".

41-åringen själv har erkänt mycket av det han har åtalats för, men att jämställa övergreppen med våldtäkt är fel anser hans advokat.