Hon får årets Nils Horner-pris

Borås Artikeln publicerades

Hon har varit frilansande utrikeskorrespondent de senaste tio åren.

Nu tilldelas Terese Cristiansson Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik.

Med motiveringen "För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor." tilldelas frilanskorrespondenten och författaren Terese Cristiansson Nils Horner-priset. Priset delas varje år ut till en journalist som verkar i avlidne journalisten Nils Horners anda.

När BT når henne är hon på flygplatsen i Istanbul.

– Vi kan göra intervjun nu, för jag kommer nog att vara ännu mer stressad när jag kommer fram. Så vi får nog pratas vid nu även om det är rätt mycket ljud i bakgrunden. Vi får testa! säger hon.

Hon har sin bas i Turkiet men rapporterar från olika platser i bland annat Mellanöstern. Nu har hon plötsligt behövt resa ner till den Syriska gränsen.

– Den syriska regimen, tillsammans med Ryssland och shiitiska miliser, försöker att ta tillbaka Aleppo, som rebellerna har haft kontroll över de senaste åren. Det kan leda till en humanitär kris med många som flyr. Så vi ska dit och rapportera om det.

Hon beskriver det som att hon får en chans att ge människor en röst i länder med korrupta samhällen som saknar ett ordentligt rättsväsende. Länder som även ofta har väldigt begränsande nyhetsmedier.

– När man väl har börjat rapportera från utlandet och möter de här otroligt djupa orättvisorna som framförallt finns i konfliktområden, är det för mig som journalist omöjligt att sluta rapportera.

Hon är väldigt rörd över att bli tilldelad priset, som delas ut för andra gången.

– Nils Horner var en fantastisk journalist som jag dessutom kände och har träffat i Afghanistan, där han sedan mördades. Därför blir jag väldigt glad att man anser att jag håller hans anda vid liv.

Vad hon ska göra med prissumman på 25 000 kronor är ännu inte helt bestämt, mer än att det kommer att gå till ett reportage. Som frilans får man ofta själv ligga ute med utgifter för till exempel tolkar och resekostnader tills man får sålt arbetet.

– Jag vet ännu inte till vilket jobb och i vilket land jag kommer att använda pengarna till, det får jag fundera på. Jag är gravid nu så först får ett barn komma ut, sedan ska jag använda dem, säger hon med ett skratt.

Terese Cristiansson växte upp i en lantbruksfamilj på Österlen i sydöstra Skåne. Redan som barn visste hon att det var journalist hon ville bli.

– Jag visste inte så mycket om journalistik men jag tänkte mig att man var ute i världen och berättade om orättvisor.

Till en början var hon vikarierande redigerare på Kristianstadsbladet, men hamnade sedan på Expressen där hon snabbt blev kriminalreporter. Hon skrev böcker om Hagamannen och Knutbymorden. Men utrikesjournalistiken lockade.

– Tyvärr var intresset för utrikesjournalistik inte så stort och därmed var det inte så lätt att få en sådan tjänst på en större redaktion. Så då bestämde jag mig för att säga upp mig och köra på egen hand. Det är snart tio år sedan.

Sedan dess har hon bott i Afghanistan och Kenya. Men är sedan cirka två år bosatt i Istanbul.

– Det är en mäktig känsla att göra det man har dröm om som barn. Även om det ibland kan vara pressat och intensivt så känner jag att jag lever precis det liv jag vill leva.

Fakta

Nils Horner-priset

Är inrättat av Borås Tidning och dess ägarstiftelse Tore G Wärenstam till journalisten Nils Horners ära.

Nils Horner var från Borås och började sin karriär på BT. Han brukade även skriva utrikeskrönikor i BT.

Priset består av 25 000 kronor. Vinnaren ska hålla föreläsningar på Journalistutbildningen i Göteborg och Bäckängsgymnasiet.

Terese Cristiansson

Född: 1974 i Hammenhög i Skåne

Gör: Frilansande utrikeskorrespondent

Bor: I Istanbul

Visa mer...