Hon är Sveriges första kvinnliga målgångare i The Mongol Derby

Borås Artikeln publicerades

Ann-Therese Helgesson i Borås är första kvinna från Sverige som gått i mål i ryttartävlingen The Mongol Derby. En ritt på 100 mil genom mongolisk öken.

En välkomstkommitté av ryttarvänner möter Ann-Therese när hon landat på Landvetter. På de solbrända kinderna syns tydliga vita linjer från ridhjälmen där solen inte nått fram.

– Det som var jobbigt var värmen, säger hon.

Hon berättar att hon druckit 8-9 liter vatten om dagen. Efter gratulationer och kramar är många ivriga att hör hur hon haft det.

– Det var fruktansvärt, säger hon.

Äventyret började med tre dagas introduktion med förberedelser på plats. Och det var först då hon verkligen insåg hur jobbigt det skulle bli.

– Jag visste ju innan att det skulle bli jobbigt, men då tänkte jag; vad är det jag har gett mig in på?, säger Ann-Therese.

Hon har ridit tretton timmar om dagen i tio dagar, kämpat i upp mot 40-gradig värme. Längs vägen har hon mött folkilskna hundar och människor som ville ha hennes saker. Och så hästarna. De mongoliska vildhästarna gick inte alltid att styra.

– Att komma upp på hästarna var det svåraste, säger Ann-Therese.

Hon tycker inte att själva ritten var det jobbigaste. Det har gått bra den största delen av vägen. Men den fjärde dagen började dåligt då ett stigläder gick av och hon fick leda hästen tillbaka några kilometer för att kunna laga det. Hon fick rida vidare med stigbyglar i ojämn höjd. Senare trillade hon av och fick ont i ryggen när hästen trampade ner i ett hål som grävts av murmeldjur.

– Det var ett helt murmeldjurslägenhetskomplex där under marken och hela hästen bara försvann, berättar hon.

Den dagen avverkade hon bara två mil, och var tvungen att ta ifatt det genom en betydligt längre ritt senare under veckan. Men hon lyckades ta igen tillräckligt mycket. I fredags tog hon sig över mållinjen, ett mål som hon haft i ett och ett halvt år. Och hon var inte ensam.

– Vi bestämde alla som var där jag var sista dagen att sista biten rider vi tillsammans. Alla var så trötta då.

Det har inte varit någon riktig konkurrens mellan deltagarna, utan de har stöttat varandra. Många har brutit under tävlingens gång, men Ann-Therese Helgesson klarade sig hela vägen. På vägen har hon har lärt sig att uppskatta de små sakerna i vardagen.

– Och jag har fått väldigt bra balans, säger hon med ett leende.