Holmgren vill fortsätta klimatkampen i Bryssel: ”Mer skarpt läge”

BORÅS Artikeln publicerades
Pär Holmgren kom inte till Borås elhandel för att tala politik, utan för att inviga stans första elbilspool. Enligt Borås elhandels vd Malin Flysjö finns det ingen politisk baktanke med hans närvaro. För fyra år sedan var Holmgren på samma plats för att inviga solceller.
Foto: Sanna Tedeborg
Pär Holmgren kom inte till Borås elhandel för att tala politik, utan för att inviga stans första elbilspool. Enligt Borås elhandels vd Malin Flysjö finns det ingen politisk baktanke med hans närvaro. För fyra år sedan var Holmgren på samma plats för att inviga solceller.

Att ta klivet från att vara fristående debattör till att företräda ett politiskt parti har sitt pris.

– Det har blivit ännu fler elaka påhopp, säger Pär Holmgren (MP).

Han är meteorologen som för tio år sedan ändrade sin tillvaro radikalt. I stället för att bjuda på väderprognoser i SVT började han resa land och rike runt för att få fullt utlopp för det engagemang i klimatfrågan som redan fanns där.

Under torsdagen besökte Pär Holmgren, 54, Sjuhärad för att inviga Borås elhandels satsning på elbilspool. Och för att snacka politik med de relativt nyblivna partikamraterna i Miljöpartiet. Efter EU-valet om en månad hoppas partiets andranamn på valsedeln ta plats i parlamentet.

– Jag har tänkt länge att jag vill jobba internationellt och i slutändan är det bara EU som på riktigt kan diskutera med USA och Kina och det är ju de tre som avgör planetens framtid, säger Pär Holmgren.

Efter att ha fått frågan av Miljöpartiets valberedning om att kandidera, blev han medlem i partiet, satte sig in partiprogrammet på allvar och upptäckte att partiets formulerade åsikter överensstämde med hans egna ännu bättre än vad han hade hoppats på.

Pär Holmgren har än så länge inte hunnit besöka så många av MP:s partilokaler men konstaterade under torsdagen att den i Borås har ett bra läge.
Foto: Sanna Tedeborg
Pär Holmgren har än så länge inte hunnit besöka så många av MP:s partilokaler men konstaterade under torsdagen att den i Borås har ett bra läge.

Samtidigt har steget till partipolitiken inte bara givit vänner. Sverigedemokrater, och vissa moderater och kristdemokrater är enligt Pär Holmgren de som tydligast går på tvärs mot hans linje – och intensiteten har tilltagit de senaste månaderna.

Varför har det blivit så polariserat i den här frågan?

– Det beror i grunden på att det har blivit mer och mer skarpt läge. Vi som har jobbat med klimatfrågan länge är tydligare. De som inte är beredda på den omställning som krävs kommer också att bli mer högljudda. Det hade inte behövt vara så om alla hade utgått från vad forskningen säger.

”Klimatet kan inte vänta”, lyder en slogan från Miljöpartiet – när är det för sent?

– Det är delvis redan för sent för delar av världen. Vi kan inte längre undvika att världshaven med mycket stor sannolikhet kommer att stiga med flera meter på några hundra års sikt. Det är därför vi måste göra så mycket som möjligt nu för att problemen inte ska bli ännu mer omfattande.

”Det är helt overkligt vad Greta har gjort på bara ett halvår.”

Han säger att det är beklämmande med ”farbröder i min ålder och uppåt” som inte bryr sig med gläds över engagemanget från yngre generationer. Exempelvis från 16-åriga Greta Thunberg, vars familj han kände redan innan Greta blev jordens mest omtalade klimataktivist.

– Jag var på hennes skolstrejk redan andra dagen. Vi var kanske tre–fyra vuxna och fem–sex ungdomar. Första dagen satt hon helt ensam. Det som många fortfarande inte har förstått att det var hennes engagemang som har fått föräldrarna att förändras. Det var hennes tjat på Malena (Ernman, känd operasångerska) som gjorde att hon slutade flyga och i princip lade ner sin karriär. Det är helt overkligt vad Greta har gjort på bara ett halvår.

Fakta

EU-valet

• Valet till EU-parlamentet den 26 maj 2019 är det sjätte i ordningen, sedan Sverige blev medlem i EU 1995.

• Det första hölls på hösten 1995, då röstade 41,3 procent av de röstberättigade. Dåvarande statsministern, Ingvar Carlsson (S), talade om ett allvarligt bakslag och Centerledaren Olof Johansson om en demokratisk katastrof.

• 2014 ökade det svenska valdeltagandet till 51,1 procent. Genomsnittet i de då 28 medlemsländerna var 42,6 procent.

Källa: Faktablad om EU-val, Göteborgs universitet. Valmyndigheten. (TT)

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.