Högskoleministern: ”Alla förutsättningar för en riktigt bra polisutbildning”

Visby Artikeln publicerades
Minister för högre utbildning och forskning, Helen Hellmark Knutsson (S).
Foto: Joel Engblom
Minister för högre utbildning och forskning, Helen Hellmark Knutsson (S).

Minister för högre utbildning och forskning, Helen Hellmark Knutsson (S), hyllar Högskolan i Borås efter regeringens beslut om att starta polisutbildning. – De har alla förutsättningar att skapa en riktigt bra polisutbildning, säger Hellmark Knutsson.

Under torsdagen fattade regeringen vid sitt sammanträde det definitiva beslutet kring ny ort för polisutbildningen. Det blev Borås, som Polismyndigheten förespråkat.

Ansvariga ministern Helen Hellmark Knutsson, på plats i Visby under Almedalsveckan, säger att Högskolan i Borås gjort en bra ansökan.

– Högskolan har lagt ett väldigt attraktivt erbjudande, de ska samverka med Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet. Vi ser att de har alla förutsättningar att skapa en riktigt bra polisutbildning, med en ganska skarp tidplan också, säger Hellmark Knutsson.

Hon lyfter fram vikten av att hälften av platserna kommer erbjudas som distansutbildning, vilket kan underlätta rekryteringen. Placeringen i Borås gör att det kommer finnas utbildning i alla landsdelarna.

– Polis är ofta något man blir lite senare, många kommer på senare i livet att man vill utbilda sig. På det här sättet kan vi bredda rekryteringen, och göra det möjligt för även de som senare i livet kommer på att man vill utbilda sig, säger Hellmark Knutsson.

Högskolan vill bli ett universitet - spelar polisutbildningen någon roll i det?

– Det värderar vi i samband med forskningspolitiska propositioner. Vi tittar framför allt utifrån ett forskningshåll, både hur kvaliteten ser ut, och även utifrån hur det kan stärka Sverige som forskningsnation. Nästa mandatperiod ska vi göra en ny proposition, då ska vi värdera det också.