Högsäsong för ligor som stjäl i butiker

Borås Artikeln publicerades

Våren är högsäsong för organiserade butiksstölder i Borås. Tjuvar kan helt fräckt tömma hyllor på choklad, tuggummi, tandkräm, kosmetika och andra attraktiva varor.

– Det handlar om ofantliga mängder där man kan åka från affär till affär för att få ihop gods, säger Hans Möller som är driver Västsvensk butikskontroll i Borås.

En del varor säljs vidare till oseriösa grossister eller andra mellanhänder. Ibland direkt till mindre nogräknade butiker.

Möllers företag har civilklädda kontrollanter som rör sig i vimlet bland kunder utan att synas. Enligt honom är våren och särskilt april den värsta tiden.

–Ja, så är det och jag har ingen bra förklaring. Det kan ju också spela in att vi är lite extra skärpta då för att vi vet hur det brukar vara.

Tjuvarna arbetar inte ensamma. De är minst två och ofta små ligor eller grupper om fem-sex personer.

Tuggummi, choklad, kaffe, tandkräm och kosmetika är attraktivt stöldgods. Men det går inte med vad som helst utan ska vara vissa märken eller sorter. Som Marabou mjölkchoklad, Sensodyne tandkräm och vissa kaffesorter.

– Jag har själv varit med om att man lämnat ett parti choklad på parkeringen utanför en butik för att det var fel sort, berättar Hans Möller.

Efterfrågan på olika varor kan också variera över tid.

– En månad är det bara en viss brunkräm som stjäls, men nästan månad gäller en helt annan produkt. Det tyder på beställningsjobb, anser han.

Läs mer i tisdagens Borås Tidning eller i eBT.