Här är nya visionerna för Viskaholm - butiker och restauranger

Borås Artikeln publicerades

 

För tio år sedan planerades ett nytt affärscentrum i den gamla väverifabriken Viskaholms forna lokaler. I och med nya ägare 2015 kastades idén om – och bostäder och kontor stod istället på agendan. Men trots nya planer verkar visionen om ett affärsområde inte helt ha gått i graven.

Om mindre än fem år beräknas de första hyresgästerna kunna flytta in i den forna väverifabriken Viskaholm, som ska bli Borås nya bostadsområde Västerbro. Förutom bostäder och kontorslokaler så kommer det nya området även ge plats åt andra verksamheter. Allmänheten har nämligen fått möjlighet att skicka in förslag på vad man önskar se i de nya lokalerna, och just nu är man i full gång att utvärdera de förslag som kommit in hittills.

Foto:
Den forna väverifabrikens lokaler ska nu bli Borås nya bostadsområde Västerbro.

– Vi har fått in väldigt många olika förslag, vilket är positivt då vi värdesätter en dialog med medborgarna högt. Det har än så länge varit ett stort intresse från både affärsidkare som vill starta restauranger till önskemål om nya butiker och livsmedelsbutiker, säger Tommy Prissberg, marknadschef på Riksbyggen, som tillsammans med AB Bostäder förvaltar de nya lokalerna.

För tio år sedan planerade dåvarande ägarna Steen & Ström att den gamla väverifabriken skulle bli till en ny affärsgalleria. Men när Riksbyggen förvärvade fabrikerna år 2015 såg planerna annorlunda ut – bostadsbristen skulle botas. Men nu verkar planerna på ett rum för konsumtion återigen inte helt förläget.

Hur ser ni på önskemålen om butiker och restauranger?

– Det är precis vad vi anser är en förutsättning för att det i slutändan ska bli så bra som möjligt. Tanken är att eventuella butiker och restauranger i så fall kommer att ta plats i lokalerna på markplan. Vi vill helt enkelt förlänga centrum – inte att området bara ska förbli en öde yta, säger Tommy Prissberg.

Förslag går att ges även en tid framöver, men Riksbyggen kommer att påbörja en första detaljplan redan nästa år.

– Det tar ju sin tid att koka ihop alla idéer och förslag, men i de bästa av världar har vi förhoppningsvis en konkret detaljplan inom de närmaste två åren. Men det är också bra att vi låter det tid för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt, säger han.

I veckan stod det klart att företagen Ikkab och konsultbolaget Bengt Dahlgren blir de första att ta plats i de nya lokalerna. Ytterligare ett par företag är i slutförhandlingarna för att skriva kontrakt, men vilka det handlar om vill inte Tommy Prissberg avslöja än.

Foto:
Såhär ser en av skisserna ut för hur kontorslandskapet kan se ut i de nya lokalerna.

– Vi har som sagt fått in två jättebra hyresgäster och vilka som är på tur kommer att stå klart inom kort. Eftersom vi är i slutförhandlingarna vill vi inte avslöja något nu – men offerter är skickade och det ser väldigt positivt ut, säger han.

I de nya lokalerna kommer det att finnas plats för flera hundra arbetsplatser på en yta för ungefär 25 mindre företag. Riksbyggen har fått in flera intresseanmälningar från olika företag – och som de ser ut nu är de flesta av lite större storlek.

– När bygget är klart kommer vi troligtvis att hyra ut kontorslokalerna till totalt sex – sju lite större företag, säger han.

Foto:
De första hyresgästerna beräknas kunna flytta in i sina nya lokaler inom fyra år.

Fakta

Västerbro

Vad: Ett nytt bostadsområde som byggs i den gamla väverifabriken Viskaholms lokaler från 1913. Byggnaden kommer framförallt att fyllas med bostäder och kontorslokaler.

Var: Västerbrogatan i Borås.

När: Arbetet startade år 2015 och beräknas vara färdigt år 2021.

Visa mer...