Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Sjuhärad Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Inga större polisiära händelser i Sjuhärad under fredagsnatten.

Sverige

Polisen spärrade av ett flerfamiljshus på Tjörn efter fynd av ett farligt föremål, som nu har omhändertagits.

– Nationella bombskyddet kommer att hantera det här misstänkta farliga föremålet framåt. Misstanken kvarstår fortfarande, säger Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Ärendet rubriceras som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det finns en person som är misstänkt som har varit gripen men som är släppt av åklagare, säger Magnus Nordqvist.

Det rör sig om en man i 30-årsåldern.

Fastigheten spärrades av vid klockan 23 på fredagskvällen. Föremålet hittades inomhus. Polisen vill inte gå in på vad det rör sig om, men det påträffades av en polispatrull som var där i samband med ett ärende.

Tre personer som bor i olika lägenheter i fastigheten evakuerades. Avspärrningen hävdes senare. (TT)

Två unga män har knivskurits efter ett större bråk i Kungsträdgården i centrala Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

– Båda är allvarligt skadade och den ena är sövd på sjukhus, säger förundersökningsledaren Kristoffer Samsing till tidningen.

En person har gripits misstänkt för att ha varit inblandad i bråket.

Larmet kom efter midnatt. De inblandade är män i 18–20-årsåldern, uppger polisen för TT och att bråket utreds som misstänkt mordförsök i två fall.

Ett stort antal polispatruller var inblandade i ärendet och platsen är avspärrad för en teknisk undersökning.

Bråket uppstod enligt polisen mellan två ungdomsgäng.

De två unga män som fördes till sjukhus blev båda knivskurna på överkroppen, enligt Aftonbladet.

– För den ena var tillståndet först livshotande, men det ändrades till det bättre under natten. Även han är allvarligt skadad, säger Kristoffer Samsing, jourhavande förundersökningsledare vid Norrmalmspolisen, till tidningen. (TT)

Världen

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott.

Det kraftigaste skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya utbrott från vulkanen.

"Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975", twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Tidigare under fredagen drabbade även ett skalv med magnituden 5,7 ön, och myndigheterna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har ön drabbats av hundratals små jordskalv.

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens mesta aktiva. Vulkanens lava strömmar in i ett bostadsområde. Utbrottet inleddes i torsdags efter flera jordskalv i närheten den senaste veckan.

Drönarbilder visar magma som väller ut från sprickor i marken och tar sig fram genom skogsområden. Lava bubblar upp från sprickor i gator i bostadsområdena där invånarna evakuerats.

Vulkanutbrottet har lett till tvångsevakuering av 1 700 människor och myndigheterna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapporterats skadade men flera hem uppges ha förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamlingsplatser och får stanna där tills faran är över. (TT)