Här är hela listan

Borås Artikeln publicerades

Ett nytt år har just börjat. Vi vet vad det snackades om i fjol – men vilka boråsare kommer att vara hetast under 2015? BT listar namnen som du med all säkerhet inte har läst för sista gången.

1.Lena Matthijs, ny polischef och deckarförfattare. Är inte rädd för att ge sig ut i debatten. Vid årsskiftet tog hon över i Borås som chef i polisområde Älvsborg. Vi räknar med att hon kommer att fortsätta synas. Och ge ut böcker. På fyra år har hon gett ut tre deckare.

2.Alexander Björklund, Musiker.Mer okänd under födelsenamnet, desto mer bekant som ena delen av houseduon Cazzette. I fjol uppträdde de på Summerburst och om några dagar dyker de upp på P3 Guld som nominerad akt i kategorin Årets dans.

3.Magnus Haglund, Manager IF Elfsborg. Ledde Elfsborg under förvandlingen från anonymt mittenlag till toppklubb i Sverige. Efter en treårig utflykt till norska ligan är han nu tillbaka och delar meningarna i supporterlägret. Endast ett guld tystar skeptikerna?

4.Maria Krafft Helgesson, Generalsekreterare för O-ringen 2015. Se separat artikel.

5.Aron Ekberg, Musiker. Skapade under namnet Aron Chupa en lättsam househit i form av ”I’m an albatraoz”, som inte bara nådde pallen på den svenska digilistan ett tag utan även har tagit sig in på andra länders topplistor. Nu är han dessutom grammisnominerad.

6.JJ Miller, Basketspelare Borås Basket. Den sevärde guarden gör sin tredje säsong i Borås och visar att han fortfarande håller som poängmakare och publikfavorit. Nu är dessutom omgivningen bättre än tidigare vilket får Borås basketfans att drömma guldkantade drömmar.

7.Magnus Carlsson, Artist. Möt mig i gamla stan – så heter låten som Carlsson kommer att sjunga i Melodifestivalen. Är man med i Sveriges mest exponerade nöjesprogram så blir man omtalad. Framför allt om man är med åttonde gången.

8.Annette Carlsson, Kommunalråd. Ledare för det största partiet på den sida som till slut vann budgetomröstningen i kommunfullmäktige. Lär få uppdraget att bringa ordning i det politiska kaoset i Borås.

9.Anders Svensson, fotbollsspelare IF Elfsborg. Han är en av allsvenskans få kvarvarande 70-talister och snart 39-årige Svenssons vara eller icke vara engagerar fotbollspubliken. Till slut kom Elfsborg och Svensson överens om ett kontrakt. Till råga på allt blir han staty?

10.Emma Westin, Golfspelare. Från Bredareds GK till Europatouren. Den resan blev verklighet redan i höstas, men det är först nästa år som hon har en fast plats på proffstouren. En spännande resa för den 23-åriga talangen.

11.Anna Liljenby, Cityledare Borås City. Lika aktuell varje år som en av de som har ett avgörande inflytande när det gäller vilka artister som boråsarna ska få njuta av på Sommartorsdagarna på Stora torget. Vad hon än väljer får hon alltid beröm - och kritik.

12.Ulf Olsson, Kommunalråd. I år har han 20-årsjubilerat som kommunalråd i Borås. Även om hans sidas budgetförslag förlorade i kommunfullmäktige så kommer han knappast att försvinna från lokalpolitikens centrum.

13.Rebecca Stella Simonsson, Bloggare och artist. Viskaforstjejen räknar bloggbesökare i tiotusental. Om det är som programledare, modeskapare, modell eller artist hon kommer att bli omtalad nästa år vet man inte – men i någon form lär hon hålla sig framme.

14.Christer Björkman, Schlagergeneral. I morgon må vara en annan dag men när det är dags för Melodifestivalen så vet man att Björkman har ett finger med i det mesta. Och tv-tittarna älskar att titta på och diskutera hans produkt.

15.Johan Österlund, Politiker. Ersättare i kommunstyrelsen för ett av Borås kommunfullmäktiges största partier. Har lovat att SD ska utnyttja rollen som tungan på vågen under kommande mandatperiod, vilket partiet visade redan i budgetomröstningen i december.

16.Jill Johnson, Artist och programledare. Prisad på Kristallengalan för hyllade tv-programmet Jills veranda, show på Rondo och till och med matlagande gäst i P1-programmet Meny. Sverige är ”crazy in” Jill. Klockrent kandidat som kommande julvärd i SVT.

17.Tomas Rossing, Stadsarkitekt. Har alltid ett finger med i spelet när Borås stad förändrar utseende på något sätt. I år kommer han att kunna stoltsera framför första etappen av Borås nya höghus Pallas.

18.Tamara Christmann, Företagare. Med sin äventyrspark intill djurparken har hon skapat en turistattraktion till Borås. Hon tog idén vidare till Ängelholm och hoppas på att Ullared blir nummer tre i parkordningen.

19.Daniel Norgren, Artist. En gång i tiden kom han inte in på musikhögskolan. Till våren släpper den ständigt hyllade Norgren ännu ett album och ger sig ut på en turné som sträcker sig över sju länder, däribland en spelning i Borås.

20.Caroline Roxy, Modell, designer och bloggare. Som modell för självaste Adidas och med ett Instagram-konto med 330 000 följare så gör den tidigare hästtjejen från Gånghester avtryck. Just nu är hon i Sydafrika där hon har gjort flera modelljobb som lär synas framöver.

21.Siinto Hämäläinen, Tiggarvälgörare. Har väckt uppståndelse genom att upplåta en del av sin mark till tiggare. Somliga har hyllat initiativet, andra har varit kritiska. Diskussionen om tiggarna kommer att fortsätta under nästa år.

22.Eva Hild, Konstnär. Till sommaren ska den två ton tunga skulpturen Rubato – free flow invigas utanför konsert- och kongresshuset i Malmö. Boråsambassadören från 2013 lär fortsätta att synas i många sammanhang utöver det.

23.Shai Dahan, Street art-konstnär. Premiären av street art-festivalen No limit, där Dahan var hjärnan bakom, blev en odiskutabel succé och gav liv åt flera centrala Borås-fasader. Räkna med att Dahan och gänget inte drar ned på ambitionerna i år.

24.Ida Legnemark, Politiker. Hon har de senaste åren kombinerat politiken med ett mer traditionellt jobb. Ändå har hon alltid varit närvarande i alla möjliga politiska sammanhang. Räkna med ännu mer Legnemark när hon nu får ägna sig åt politik på heltid.

25.Emil Jylhänlahti, Bolltrollare. Förutom att han brukar visa upp sina trixningskonster runt om i världen, så ingår han också i Borås AIK:s lag som lockar hundratals till Almåshallen för sevärda drabbningar i den nybildade svenska futsalligan.

26.Matilda Lundblad, Läkare. Som medicinskt ansvarig i Elfsborg så är man alltid i fokus mellan de viktiga matcherna. Hur är det egentligen med nyckelspelarnas skador? Matilda Lundblad bedriver dessutom forskning på hög europeisk fotbollsnivå.

27.Jenny Gustafsson, Musiker. Riksspelman får inte vem som helst kalla sig, men Jenny Gustafsson får. På latsidan ligger hon inte. Hon spelar på olika ställen och arrangerar folkmusikträffar, som Ornungastämman i Vårgårda kommun.

28.Gunnar Peters, Vd för Borås energi och miljö. Han är vd för bolaget som ska stå för Borås största investering någonsin – bygget av kraftvärmeverk och avloppsreningsverk beräknas kosta 3,2 miljarder kronor. Kan de första spadtagen tas redan i år?

29.Gunilla Johansson, Regissör och skådespelare. Lyftes av BT:s kulturchef Lena Kvist fram som förstanamn på önskelistan över ny konstnärlig teaterchef i Borås. I höstas visades Death and the maiden i hennes regi visats på stadsteatern. Kommer hon att dyka upp där snart igen?

30.Mimmi Fasth/Christian Haglund, Kulturentustiaster. Duon har under en period varit väldigt produktiv i teatersvängen. De regisserar, skriver manus och står själva på scenen. Dessutom har de ett romanprojekt på gång som världen enligt planerna ska få se redan nästa månad.

31.Anna Svalander, Politiker. Utmanade kollegan Morgan Hjalmarsson om posten som kommunalråd. Folkpartisten utsåg sig själv till SD:s bov i budgetdramat i december. En av de rappaste talarna bland politikerna lär inte tagga ner i år.

32.Patrik Ivarsson, Vd för Järngrinden. Ett höghus med 20–33 våningar ska byggas intill Viskan. Som högsta ansvarig för företaget som äger fastigheten får Patrik Ivarsson ett avgörande inflytande över vad som kommer att bli Borås centrums nya blickfång.

34.Rydell & Quick, Artister. Är de med på Stora torget i sommar? Eller är de inte med? Borås flitigast turnerande artister engagerar alltid. Om de inte kommer med i år så lär det finnas ungefär 365 andra chanser att se dem i Sverige i år.

35.Sarit Monastyrski, Radioprofil. Radio Sjuhärads omtyckta radioprofil slutar som programledare till förmån för frilansverksamhet i det nybildade egna företaget Sarit AB. Vi är ändå säkra på att vi inte har hört det sista av henne.

36.Bosse Johansson, Ordförande i Elfsborg och vd för Swedbank Sjuhärad. Ofta i fokus, duckar aldrig för en kamera. Ville förra året portförbjuda stockholmare på Borås Arena. Vilka heta nyförvärv har han att presentera till Elfsborg i år?

37.Emil Gullhamn, Artist. Melodifestivalen får klara sig utan State of Drama och dess sångare Emil Gullhamn i år. De energiska hårdpoparna lär inte ligga på latsidan för det. Ett nytt album var på gång redan i fjol – kommer det i år i stället?

38.Helena Alcenius, Vd för Borås Borås. Jobbar man med centrum i centrum så är det logiskt att man ofta står i centrum, inte minst när det handlar om stora evenemang. I år kommer O-ringen till stan. Räkna med att Alcenius dyker upp på något sätt.

39.Ulrika Kullenberg, Chef på textilmuseet. Med sina nyrenoverade lokaler i Textile Fashion Center ska Textilmuseet bli en självklar mötesplats för kulturintresserade besökare i Simonsland.Chefen Ulrika Kullenberg går längst fram i ledet.

40.Glenn Holvik Gustavsson, Guliganfrontfigur. Sa någon något om fotbollssupportrar? Glenn, som trots sitt namn inte hejar på Göteborg, är alltid redo med en åsikt om bengaler med mera. Kan i år bli den sjätte personen i historien att väljas till ordförande i Guliganerna.

41.Anastazia Kronberg, Projektledare Orangeriet. Till våren ska stadsparkens nya flaggskepp stå klart. Om det verkligen blir boråsarnas nya mötesplats som planerat återstår att se men ingen som passerar parken kommer att missa den iögonfallande byggnaden.

42.Hanna Bernholdsson, Politiker. Ett av de mer spännande namnen i Borås fullmäktige, dit hon valdes in i höstas som 20-åring. Tidigare ordförande för Borås stads ungdomsråd. I dag även ordförande för Miljöpartiet i Borås.

43.Magnus Ericsson, Borås baskets nya klubbchef. Med sisu till stans basketklubb. Anlitandet av en klubbchef är ett sätt för Borås Basket att ta ytterligare kliv mot en etablering i Sverigetoppen. Kan Ericsson få en drömstart på nya jobbet – med ett SM-guld till Borås?

44.Andreas Augustsson, Före detta fotbollsspelare. Elfsborgs forna backklippa har redan vunnit två SM-guld. I år siktar han på att delta i en ny SM-tävling – på cykel. Tveksamt om han får användning för de beryktade armbågarna men en sak är säker – Augustsson kommer att ge allt.

45.Robin Nylén, Politiker. 27-åringen utmanade Annette Carlson om ordförandeklubban i Moderaterna, men föll. Nylén framstår ändå mer och mer som en kronprins inom partiet i Borås. Tar ännu mer plats i år?

46.Linn Skoglund, Showprofil. Linn Skoglund och hennes showakademi avslutade 2014 i nya lokaler. Nu rivstartar hon 2015 med tolv revyföreställningar på Sagateatern, tillsammans med bland andra Sandra Lidberg och Ulrik Arturén.

47.Maria Khorsand, Koncernchef SP. Biomatcell, Chase och Codirect – rena grekiskan för den vanlige boråsaren. För Maria Khorsand är det vardagsmat och spännande forskningsprojekt som sätter sin prägel på 2015.

48.Linnéa Liljegärd, Fotbollstränare. Vårgårdatjejen som gjorde många allsvenska mål och nådde landslaget överraskade många när hon meddelade sitt avsked från eliten som 25-åring. I stället blir hon tränare för Bergdalen i division II. När byter hon in sig själv?

49.Eva-Lotta Franzén, Kulturchef, Borås stad. No Limit, Bob hund-projektet och som vanligt Måndagar på Kulturhuset. Var det någon som sade något om kulturskymning? Eva-Lotta Franzén skulle nog hävda gryning eller åtminstone förmiddag.

50.Oscar Johansson, Hamburgerentreprenör. Mannen som började med att hyra ut lyxbilar och sedan tog finburgaren till Borås. Efter Street Friends öppnade han för några veckor sedan hamburgerrestaurangen Tugg nere vid Viskan.

Vem borde också vara med på listan? Vem är för högt upp? Vem är för långt ner?

Listmakare:Erik Jullander, Erik Terneborn och Eric Klefberg