Hanna Grahn: Miljöpartiets affischmisstag

KRÖNIKA Artikeln publicerades

Nu är det valrörelse på allvar. Det vet man eftersom valaffischerna sitter uppe. Men hur staden ska styras får vi inga svar på.

Vid valstugorna på Stora torget samlas både politiker och andra under överinseende av augustisolen. Och nu är också affischerna på plats. Valrörelsen är sig lik, på ytan. Men valet 2018 är inget vanligt val. Om fyra veckor kommer vi att lägga vår röst, utan att ha en tydlig bild av en möjlig kommande regering.

Vad betyder en röst på Centerpartiet, till exempel? Är det röst på Ulf Kristersson (M) som statsminister? Eller på Stefan Löfven (S), eller på Annie Lööf (C) själv? Även i Borås är frågan om att få till ett styre med politiska muskler mycket komplicerad i en tid då Sverigedemokraterna har en allt starkare vågmästarposition att se fram emot.

Att valaffischerna nu är på plats ger dock ingen vägledning i den svåraste frågan av dem alla, hur staden ska styras. Det affischernas intåg i stadsrummet säger oss är att snart är det val.

Framåt är en slogan som Annie Lööf har använt under lång tid, och då och då har hon jämförts med den franske presidenten Emmanuel Macron och hans La république en marche.

På affischerna i Borås ståtar partiledaren tillsammans med Kerstin Hermansson från Seglora, med just ordet Framåt i stora bokstäver. Vad Hermansson anser om Macron förtäljer inte historien. Politikerna själva talar om ett värderingsval, men åt vilket håll är framåt i Borås? Budskapet är helt enkelt otydligt.

Då är det enklare att förstå Vänsterpartiet. Här har man man tittat inåt partisjälen och affischerna, både på riksplanet och lokalt, handlar om jämlikhet. Man vill uppnå ett Sverige som är för alla, oavsett plånbok.

”Underförstått finns där ett segerrusigt antagande om att alla ändå redan vet vad de tycker.”

Sverigedemokraterna har en stark medvind i opinionen. På riksplanet har partiet satsat på affischer med med den enda texten: ”SD2018”. Underförstått finns där ett segerrusigt antagande om att alla ändå redan vet vad de tycker.

De är också helt öppna med strategin om att de vill tvätta bort bilden av ett parti som mest består av arga unga män. Man är mån om att också visa upp kvinnor på affischerna.

I Borås har SD delvis valt en annan väg. På affischen står det ”ett tryggt Sverige, på riktigt”. Man vill sprida bilden av att partiet är en garant för, tja, vadå? Trygghet genom hårdare tag mot brottslingar? Trygghet för gamla mamma på hemmet? Eller för familjen med småbarn som har flytt kriget över havet för ett nytt liv? Kanske inte det senare i alla fall.

Problemet i Borås är att ytterst få vet vem personerna på SD-affischen är. Riksdagsledamoten Crister Spets känner kanske en och annan igen. Men vem är kvinnan?

”Jag tror att det just precis detta valår är ett misstag.”

Miljöpartiet är inte med på tåget med lokala valaffischer i Borås denna valrörelse heller. Deras bedömning är att slitet inte lönar sig. Jag tror att det just precis detta valår är ett misstag. Mätningar har visat att miljöfrågan de senaste veckorna har blivit allt viktigare för väljarna.

Miljöpartiets riksaffischer med det allvarliga budskapet om att klimatet inte kan vänta, sätter sig säkert som ett tryck över bröstet på många väljare denna sommar. Här finns allt att hämta för ett parti med skrala opinionssiffror.

Också i Borås har extremvädret och bränderna varit sommarens absolut största samtalsämne.