Hanna Grahn: I sommar ska jag ta en match mot klickdjävulen

Borås Artikeln publicerades
BT:s agendachef Hanna Grahn kämpar mot frestelsen att klicka vidare.
BT:s agendachef Hanna Grahn kämpar mot frestelsen att klicka vidare.

Jag blir allt sämre på att läsa långa texter. Jag kan inte motstå lockelsen i att klicka vidare.

När jag läser långa texter i min telefon eller min padda så händer det allt oftare att jag läser en bit, för att sedan klicka mig vidare, sticker in med något annat. Sällan går jag tillbaka den halvlästa texten. Samma sak när jag läser långa reportage i papperstidningar. Jag läser en stund, tar upp telefonen och kollar mejlen eller går in en sväng på facebook, och så i bästa fall tillbaka till texten igen.

Allt som oftast lägger undan tidningen, med en tanke, att detta ska jag läsa senare, ikväll eller någon annan dag. Alldeles för sällan fullföljer jag den intentionen.

Jag läser säkert sammantaget fler ord på en dag sedan datorerna blivit mindre och de smarta telefonerna sällan är mer än en armlängd bort. Jag flackar runt, klickar vidare, skumläser mig fram genom tillvaron.

Jag gör det för att jag tycker om det. Jag håller mig informerad.

Journalisten Nicholas Carr blev Pulitzernominerad och omskriven då The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains kom ut. Tillgången till internet, dygnet runt och var som helst förändrar vårt sätt att leva. Carr skriver om hur vi lever i ett tillstånd av ständiga avbrott. Det ger en rastlöshet som i förlängningen riskerar att påverka vår förmåga att koncentrera oss. Vi riskerar att inte se skogen för alla löv.

Det konstanta inflödet av information och intryck kostar i andra ändan. Förståelsen för sammanhang och ett utvecklat kritiskt tänkande tar tid. I The Guardian skriver neurologen Daniel J Levitin om följderna av vårt beroende av ny teknik, om hur vi tror att vi klarar av att göra flera saker samtidigt, men att vi i själva verket förlorar i effektivitet.

I sommar när jag är ledig har jag tänkt att jag ska motstå några av de där impulserna att släppa koncentrationen när jag läser långa texter.

Titta på listan över veckans mest lästa artiklar på bt.se. Det mesta är snabba, raka nyheter, saker som man så klart vill ha koll på, som olyckor och bränder. Det är en grundläggande uppgift för Borås Tidning att vara först med att berätta det vi behöver veta. Men på tredje plats ligger den första delen i Borås Tidnings stora kartläggning av gängen i Borås. Just den artikeln i sig är inte så lång, men som ni vet har artikelserien löpt över hela veckan.

Ni som inte har hängt med hela vägen, ta er den tiden, läs allt, utan avbrott. Det kommer att kräva koncentration.

Fotnot: Den här texten har vuxit fram, med 58 avbrott, av: andra arbetsuppgifter, koll av mejl, Facebook, twitter, sms, nyhetssändningar, kaffehämtning samt samtal med min dotter.

Fakta

Missa inte

Borås Swimrun. Tuff tävling med deltagare från flera länder med start vid Almenäs. Idag, start kl 11.

Jordgubbar och sill. Midsommar firas i Ramnaparken från klockan 11. Eller varför inte vara med och klä stången i Äspered kl 14 och fika med utsikt över Tolken.

Premiär. Nästa söndag är det premiär för Tågets sommarspel De tre musketörerna. Kl 15, Parkteatern.

Visa mer...

bt.se

Mest läst i veckan

1 Bageri och elfirma förstördes i branden

2 Varning för huggorm efter attack på Kransmossen

3 Så växer gängen i Borås – lockar killar som varit helt okända

4 Angelina: "Familjen var räddningen"

5 Flera fordon i trafikolycka på Alingsåsvägen

6 Dammsuger för mycket – boende hotas av vräkning

7 Tranemo: Väjde för djur - linjebuss körde ner i diket

8 Bilbrand spred sig till skogen

9 TV: "Han är en fullblodsgangster – 110 procent"

10 Stort ungdomsgäng stormade Svanen

Visa mer...