Annons

Hanna Grahn: Hanna Grahn: Går Socialdemokraterna i otakt med tiden?

Socialdemokrater på väg hem efter att ha firat Arbetarrörelsens dag i Borås må ha stärkts av att samlats kring det man tror på och kämpar för, men tre saker är svåra att bortse ifrån: 1) Vänsterpartiets tåg lockade fler. 2) Marita Ulvskog nämnde inte klimatet med ett enda ord. 3) Hon trodde (eller sa i alla fall fel) att hon var i Örebro.
Hanna GrahnSkicka e-post
krönika • Publicerad 1 maj 2019 • Uppdaterad 6 maj 2019
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Arbetarrörelsens dag i Sverige 2019 firas bara några månader efter den historiska uppgörelsen över blockgränsen, mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Bara några månader efter att Socialdemokraterna skrivit på för att utveckla politiken i en riktning som sticker i ögonen på delar av det egna partiet, särskilt fackföreningsrörelsen. Det handlar om förändrad arbetsrätt och exempelvis slopad värnskatt för de med högst inkomster.

För Socialdemokraterna innebär det att en splittrad arbetarrörelse marscherade på en ovanligt slak lina. De gamla hotbilderna, där de borgerliga partiernas skattesänkningar har ställts mot ökad välfärd och jämlikhet, fungerar inte längre.

Annons

Just den balansakten tacklade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) som var huvudtalare. Ulvskog talade om arbetarrörelsens uppgift att ta ansvar och vara med och fatta beslut. Det var ett slags underförstått försvar av januariöverenskommelsen hon levererade bland de röda fanorna i Stadsparken.

Hon varnade för faran i en växande känsla av att demokratin inte kan leverera. I den myllan växer de högerextrema rörelserna påpekade Ulvskog.

”Just Örebro, av alla städer, är en stad man ska undvika att säga fel om.”

När toppolitikerna rör sig ute i landet förväntar sig man sig att bli tilltalad på rätt sätt, man vill känna sig sedd. Dock lyckades Marita Ulvskog röra till talet så att hon tre gånger sa ”här i Örebro”. Just Örebro, av alla städer, är en stad man ska undvika att säga fel om. Fråga Kungen.

Marita Ulvskog (S), talade i Stadsparken i går.
Marita Ulvskog (S), talade i Stadsparken i går.

Inte heller nämnde Ulvskog klimathotet med ett enda ord under det 18 minuter långa talet. Nu kan man givetvis inte dra några slutsatser kring partiet i stort av ett enda tal, men det är inte orimligt att tro att det fanns en och annan sympatisör i Borås som undrade hur kan en toppolitiker på besök kan undgå att nämna den just nu mest brännande framtidsfrågan av dem alla. Frågan väcks: Går Socialdemokraterna i otakt med tiden?

”Vänsterpartiet lyckades samla fler sympatisörer i tåget än Socialdemokraterna några timmar senare.”

Att arbetarrörelsen är splittrad visade inte minst Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt några timmar tidigare när han från samma scen frontade just Socialdemokraterna. Han uppmanade Stefan Löfven att lyssna på fackföreningsrörelsen, och hotade på nytt med att fälla regeringen i frågan om arbetsrätten.

Jonas Sjöstedt har också ett annat svar än Marita Ulvskog på varför högerextrema rörelser just nu har medvind. Han talade om en urholkad välfärd, och ett skattesystem som ”omfördelar åt fel håll”. Just den ökande ojämlikheten anser han är en grogrund för högerextremism. Han kallade centerledaren för ”drottningen av ojämlikhet” och Jan Björklunds parti för ”de slaknande liberalerna”.

Vänsterpartiet lyckades samla fler sympatisörer i tåget än Socialdemokraterna några timmar senare. Mig veterligen är det första gången det händer i Borås.

Nytt i Borås var också att Sverigedemokraterna tog plats på Stora torget. Tidigare år har de hållit till i Stadsparken. De lockade med toppnamnet i valet till EU, parlamentarikern Peter Lundgren. Det är givetvis ingen slump att SD tar sig ton just på arbetarrörelsens dag, väl medvetna om att många LO-medlemmar skräms av förändringar i arbetsrätten.

Annons
Annons
Annons
Annons