Hanna Grahn: Det hördes att Lööf var arg

Krönika Artikeln publicerades

Centerledaren Annie Lööfs oplanerade dialog med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen lär vara det som lever kvar längst i det politiska minnet av Almedalstalen valåret 2018.

Ursinnig. Det var så centerledaren efteråt beskrev den känsla som nazisternas skränanden under talet väckte hos henne. Det var bara någon minut in i talet som NMR hördes över publikhavet.

”Det är nazister som skriker nu, nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Vi kan väl lyssna lite på dem.”

Efter en kort konstpaus och ytterligare skränanden från NMR som stod långt bak i publiken sa Annie Lööf:

”Så, nu har de fått tala.”

Stödet från publiken var ett jubel och applåder följt av ett skanderande Annie, Annie, Annie.

Det hördes att hon var arg. Det är ett rimligt sätt att hantera det enorma tryck hon är utsatt för från NMR, som även tidigare punktmarkerat hennes framträdanden. Hon är van.

På många sätt var just detta symptomatiskt för den valrörelse som Annie Lööf bedriver. Rasister, antisemiter och islamister är de hon under lång tid pekat ut som sina huvudmotståndare. Och där stod de i sina vi-är-folket-tröjor och bara förstärkte det som var centerledarens budskap.

Och Nordiska motståndsrörelsen har i sin tur Annie Lööf som älsklingshatobjekt.

”I många besökares ögon gör det ingen större skillnad vem som sagt ja och vem som sagt nej till NMR.”

NMR som under årets Almedalsvecka inte fått arrangörernas medgivande till att delta i det officiella programmet, fick häromdagen tillstånd av polisen att hålla en sammankomst på Södertorg, som alltså ligger innanför Ringmuren. Redan tidigare hade de tillstånd för torgmöte nere vid Hamnplan en timme under torsdag, fredag och lördag.

Beskedet fick RFSL:s ungdomssektion att fly från Almedalen. Och under resten av veckan inleder RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) alla sina seminarier genom att läsa upp en skarp protest mot polisens beslut.

I många besökares ögon gör det ingen större skillnad vem som har sagt ja och vem som har sagt nej. Nazisterna har fått tillstånd att demonstrera och blir en del av Almedalsveckan 2018, precis som de varit flera gånger tidigare.

”Deras närvaro blir allt mer en del av det politiska Sverige.”

Frågan är var yttrandefrihetens gränser går. Just nu sträcker den sig till att en öppet nazistisk politisk gruppering som kallar andra för folkförrädare och vill störta demokratin, retfullt kan använda rätten de fått under Sveriges stora demokrativecka.

Deras närvaro blir allt mer en del av det politiska Sverige. Precis som de vill. Positioner förflyttas.

Och nu väcks återigen en politisk diskussion om en lagändring. Bland andra har språkröret Gustav Fridolin (MP) talat om detta.

Det är ingen särskilt kvalificerad gissning att det här talet kommer att vara kännetecknande för Almedalstalen valåret 2018. Ni lär om och om igen får höra Annie Lööf säga:

”Anständigheten kräver att vi står upp och säger ifrån. Det räcker nu.”