Han är Sjuhärads störste talang

Borås Artikeln publicerades

Det är inte svårt att hitta 50 talanger i Sjuhärad. Här finns flera framgångsrika företag, engagerade politiker och många driftiga människor.

En jurygrupp inom Borås Tidning har vänt och vridit, funderat och ändrat, och till slut kommit fram till den här listan.

Håller du med? Saknar du någon? Tyck till och diskutera!

***

1. Jarno Vanhatapio, 34 år
Byggare som startade eget företag, Nelly.com, för försäljning av damunderkläder på nätet. På några få år har verksamheten vuxit till mode på nätet som omsätter 650 miljoner. Snart kan det vara dags för ny entreprenörsresa.

2. Martin Zelan, 31 år
Martin Zelan har doktorerat i atomfysik vid Umeå universitet. Har också varit postdok i Nobelpristagaren William Phillips grupp vid Joint Quantum Institute i USA, där han undersökt möjligheten att använda ultrakalla atomer i framtidens kvantdatorer.

3. Patrik Lennartsson, 28 år
Forskare och universitetslektor vid ingenjörshögskolan och redan lektor vid högskolan. Han har flera intressanta publikationer gällande återvinning med hjälp av nya typer av svampar.

4. Ida Legnemark, 31 år
Politiker för Vänsterpartiet som gjort snabb karriär. Ida är gruppledare för Vänsterpartiet i Borås, med i kommunstyrelse och kommunfullmäktige och andre vice ordförande i arbetslivsnämnden. Distriktsordförande för Vänsterpartiet i Älvsborg och ansvarig för feministiska frågor i partistyrelsen.

5. Joakim Naumburg, 29 år
Startade tillsammans med kompanjon 2005 Stayhard för att sälja modemärkeskläder för unga män på nätet. Är nu ensam ägare, omsätter 85 miljoner senaste räkenskapsår. Årets digitala gasell i Västra Götaland 2012. Oerhört driv, hör till omdömena.

6. Sandra Siljeström, 32 år
Arbetar på SP och är en av de forskare som letar efter liv på andra planeter. Efter doktorsexamen vid Stockholms universitet forskar hon i astrobiologi. Sandra Siljeström har utvecklat en metod som kan detektera biomarkörer i mycket små mängder olja och därefter letat efter biomarkörer i 1,43 mil­jarder år gammal sten.

7. Freddy Sobin, 31 år
VD för Consortio Fashion Group där Bubbleroom, Haléns och Cellbes ingår. Var med och startade webbsuccén Tretti.se. Värvades till Haléns för webbsatsning. Nu vd för det hela. Har omnämnts som svensk mästare i e-handel.

8. Shai Dahan, 33 år
Amerikansk gatukonstnär som 2012 galopperade in i stadens breda kulturliv på två dalahästar som han stilfullt parkerade på en husfasad vid Sandwalls plats. Hans vurm för svensk natur och kultur sätter redan Borås på den nationella kulturkartan och mer av den varan lär det bli...

9. Erik Hårdstedt, 33 år
Konstnär och mästare av ocensurerad vardagsnära akvarell med bas i Uddebo. Har under åren ställt ut på såväl LIljevalchs som Akvarellmuseet i Skärhamn och planerar flera nya separatutställningar, bland annat en på Borås konstmuseum i mitten av februari.

10. Christian Lundell, 29 år
Vd för Aroma-Dekor i Mark. Han har på kort tid utvecklat företaget från en omsättning på tre miljoner till 50 miljoner kronor. Utsågs av Svensk Näringsliv, i december 2012, till Sjuhärads mest företagsamma person.

11. Måns Thörnqvist, 34 år.
Neurologläkare och läkarchef på onkologkliniken på SÄS. Driver utvecklingsarbete på sjukhuset och har analyserat hur vårdplatser ska utnyttjas på bästa sätt. Är särskilt intresserad av trafikmedicinska frågor, det vill säga hur man inom läkaryrket ska bedöma om en person kan köra bil eller inte.

12. Sebastian Kjersén, 28 år
Designer som är spindeln i nätet för Fashion Days och är samtidigt spindel i nätet för flera företag. Han är både entreprenör och designer. Stort driv och kontaktskapare utöver det vanliga. Arbetar för att stärka Borås som modets centrum.

13. Malin Bartos, 32 år
ST-läkare på anestesikliniken på SÄS. Har precis skrivit klart den medicinska artikeln "The use of intraveneus lipid rescue in a patient with cardiovascular collapse after severe poisoning”

14. Daniel Larson, 33 år
Kammaråklagare på Åklagarmyndigheten i Borås som med framgång drivit det uppmärksammade Långaredsfallet.

15. Peter Algebäck, 34 år
Vd för Rekyl reklambyrå. Bärgade för ett år sedan två prestigefyllda uppdrag. Bokförlaget Bonniers och Elfsborg hör nu till Boråsbyråns kunder. Har tillsammansmed kompanjonen Rudi Sabo utvecklat Rekyl till stor byrå i Borås. Har också etablerat bolag i Stockholm,

16. Rudi Sabo, 34 år
Medgrundare och delägare i Rekyl reklambyrå tilsammans med Peter Algebäck.

17. Viktor Appelqvist, 29 år
Tidigare marknadschef på Gina Tricot, nu lösgjord för andra ledningsuppdrag. Har varit starkt engagerad i etableringarna i Danmark och Tyskland. Victor Appelqvist har bland korats till Årets Marknadschef av tidnigen Resumé.

18. Daniel Norgren, 30 år
Sjuhärads egen folkblueskung avslutade 2012 med en bejublad spelning i Umeå och åkte sedan hem till Tvärred för att snickara ihop ett nytt reverb att använda på kommande skivan Buck som släpps någon gång under första halvan av 2013.

19. Henrik Blycker. 35 år
Vd för Oxeon som utvecklar och tillverkar främst kolfiberbandväv. Oxeon har bland annat varit rikssupergasell. Blycker och Andreas Martsman har varit med och utvecklat företaget från början, baserat på Nandan Khokars utveckling av unik vävteknik. Har tagit Oxeon från start till företag med världen som marknad.

20. Tariq Bashir, 31 år
Forskar om hur man kan tillverka elektriskt ledande textila fibrer. Disputerar i mars 2013, och hans avhandling kommer att få mycket uppmärksamhet, eftersom de resultat han har tagit fram kan utvecklas till många olika nya intressanta produkter.