Uppgifter till BT: Tillslag mot Boråsgäng - misstänkta tillhör mordåtalades falang

Borås Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Enligt uppgift till BT har Grova brott vid polisen i Borås slagit till mot två gängkriminella män som tillhör samma falang som de mordåtalade.

Poliser hämtade på måndagen in två män i 30-årsåldern till förhör.

De misstänks för narkotikabrott efter att en ansenlig mängd droger hittats.

Enligt BT:s källa var mängden så stor att narkotikan sannolikt var tänkt att langas på gatorna.

Männen förhördes och åklagare fattade efter det beslut om att anhålla männen för narkotikabrott, normalgraden.

De misstänkta är sedan tidigare välkända av polisen i narkotikasammanhang.

Enligt BT:s uppgiftslämnare tillhör männen alltså samma gäng som de tre personer som misstänks för mordet och mordförsöken på Distansgatan.

Den rättegången mot trion inleds i morgon i säkerhetssalen i Göteborg och en rad personer ska vittna om vad de sett och vet om händelsen.

Polisen har tidigare varit tydlig med att man ska stötta vittnen och inblandade i samband med rättegången. Det har funnits vissa farhågor om att personer från framförallt de åtalades gäng och bekantskapskrets skulle kunna försöka inverka på rättegången.

I ett Boråsfall från i somras som rörde ett grovt våldsdåd där en 16-åring stod åtalad för mordförsök (och senare dömdes) misstänktes fyra personer för att ha försökt påverka rättsprocessen.

Flera från trions gäng sitter redan fängslade i andra ärenden och nu är ytterligare två män frihetsberövade.

Rättegången mot de misstänkta har beskrivits som "avgörande" av personer med nära band till gängen.

Boråspolisen har under mordutredningen lyckats bryta den tystnadskultur som länge rått i området. En mängd personer har klivit fram och berättat i förhör vad de blivit vittnen till eller utsatta för. Den muntliga bevisningen i åtalet anses vara mycket betydelsefull och stark.

BT har tidigare skrivit om hur Grova brott arbetat aktivt mot de kriminella gängen och punktmarkerat en rad av de ledande. Det har lett till att sex av tio mycket betydande aktörer har fått fängelsestraff, flera av dem med långa påföljder. Ytterligare personer riskerar dessutom mycket kännbara straff.