Graffitti ska pryda gymmet

Borås Artikeln publicerades

Rångedala idrottshall kommer att prydas av en 18 meter lång graffittimålning.

En 18 meter och 20 centimeter lång graffittimålning av Mikael Dabrowski pryder redan väggen till det blivande gymmet i Rångedala idrottshall. Men ännu återstår en del inredningsarbete innan hallen kan invigas.

Arbetet pågår för fullt med att bygga färdigt. Idella krafter offrar ledighet och semestrar, så att hallen kan invigas planenligt i november.

– Vi har anlitat firmor för sådant som betongelementen och golven, berättar Anna Rångemyr, aktiv i Rångedala IK, men allt inredningsjobb görs ideellt.

Annas man, Roger, hör till dem som lägger ner mycket arbete. Han är annars vaktmästare på kommunen och som sådan van att ta tag i det mesta.

Ove Jagendal hör till projektgruppen för bygget och sköter det administrativa. Han uppskattar att cirka 80 frivilliga engagerar sig i hallen. Föreningen har cirka 400 medlemmar.

– Det här har diskuterats i många år, men för två år sedan började vi planera på allvar, säger han. Det första trädet för bygget togs ner den 14 april 2010.

Föräldraföreningen har stor del i att bygget sattes igång. Gympasalen i skolan är för liten, och man ville inte att barnen skulle bussas till annan ort.

Det som alltså är klart nu är den stora graffittimålningen på långväggen i det som ska bli gym. Mikael Dabrowski, Funäsdalen, vars fru är från Rångedala, har gjort den. Vid ett besök här fick han uppgiften, som han genast tog sig an. På telefon berättar han om arbetet med väggen.

– Jag hann inte fundera så mycket i förväg, berättar han, motivet växte fram från en grundidé, medan jag målade. Jag ville ha en anknytning till Rångedala, bland annat kan man se deras keps på ett ställe. Citaten kommer från sådant jag hört när jag tränat på gym själv, till exempel ”Go heavy or go home!”.

I sitt jobb sysslar Mikael med att spela, måla, filma och redigera. Fler och fler efterfrågar graffitti, och Mikael tycker det passar bra, där ungdomar samlas. Det är något som projektgruppen hoppas för de unga i Rångedala.

– Hallen är viktig för en levande bygd, säger Anna, så vi ser fram emot att den ska bli en samlingsplats för ungdomarna.