Gina Tricot: "Tagit frågan på allvar"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg / TT

Gina Tricot kritiseras för att inte arbeta särskilt mot att syriska flyktingar utnyttjas i klädtillverkningen i Turkiet.

Gina Tricot får kritik när den ideella föreningen Fair Action har kollat på fem svenska företags insatser för syriska flyktingars arbetsvillkor. Bolaget saknar kontroller hos underleverantörer och initiativ för att pressa leverantörerna att erbjuda rättvisa löner och humana arbetstider.

– Alla bolagen måste se över hela sin leverantörskedja i Turkiet för att bestämma var de ska sätta in förebyggande åtgärder, säger Maria Sjödin på Fair Action.

Enligt rapporten jobbar tusentals syriska flyktingar i den turkiska klädindustrin, så även hos Gina Tricots underleverantörer.

–Vi följer ett guidance package och i den finns en handlingsplan för hur vi ska agera om det finns syriska flyktingar hos leverantören och hur vi då ska gå tillväga. Utöver det har vi kontakt med våra leverantörer på plats, säger Per-Johan Swartling, tf VD Gina Tricot till SVT.

–Jag anser att vi har en heltäckande handlingsplan och att vi har tagit frågan på allvar.

Enbart 7000 av landets tre miljoner syriska flyktingar har under senaste året ansökt om arbetstillstånd.

– Syriska arbetare tjänar generellt under minimilönen, och får inte sjukförsäkring och andra förmåner som de har rätt till. De måste acceptera vilka villkor som helst, och kan bli sparkade från en dag till en annan, säger Engin Celik, turkiska fackföreningen Deriteks.