Gängman misstänkt för polisangrepp på Hässleholmen

Borås Artikeln publicerades
Drygt en vecka efter händelsen knivskars en polis på Hässleholmen. Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt menar att det finns flera likheter mellan fallen.
Foto:Petter Trens/arkiv
Drygt en vecka efter händelsen knivskars en polis på Hässleholmen. Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt menar att det finns flera likheter mellan fallen.

En man med stark koppling till ett gäng i Borås misstänks för att gett sig på en polis vid en ingripande på Hässleholmen.

Händelsen har flera likheter med upprinnelsen till knivdådet på Våglängdsgatan.

Polisen har inlett en förundersökning mot mannen som är i 25-årsåldern. Boråsaren misstänks för tillgripelse mot tjänsteman.

– Mannen har inte tillfogat polisen någon smärta men han var på polisen. Man kan säga att han rörde honom på ett sådant sätt att det blev det här brottet, utan att gå in på detaljer, säger Ove Jäverfelt, vice chefsåklagare.

Händelsen inträffade den förste maj på Marklandsgatan på Hässleholmen. Polisen såg en moped som fångade deras intresse.

När polismännen stod vid fordonet kom en stor grupp med unga män. Stämningen var mycket irriterad.

– Det var en historia med den här mopeden. Det var då den här större grupperingen med killar – hur många det rörde sig om vet jag inte exakt – kom dit. Bland dem uppträdde mannen aggressivt och gjorde något mot polismannen.

Poliserna grep boråsaren men han släpptes kort därefter och anhölls aldrig.

Nu misstänks han alltså för brott och har fått en försvarare, och ska förhöras. Boråsaren anses ha stark koppling till ett kriminellt Boråsgäng och är sedan tidigare dömd för ett stort antal brott. Relativt nyligen stod han åtalad för ett mycket allvarligt och uppmärksammat dåd med friades i både tings- och hovrätten.

En och en halv vecka efter händelsen på Marklandsgatan blev en polis knivskuren bara ett stenkast bort, på Våglängdsgatan.

Polisen och en kollega skulle kontrollera en moped när en mycket stor grupp unga män sprang mot platsen och attackerade poliserna våldsamt. I tumultet smög en man fram och högg polisen i sidan.

Ove Jäverfelt menar att det finns likheter mellan brotten.

– De påminner om varandra, absolut. Det finns en grupp som inte är särskilt förtjusta i polisen och en moped som för dem anses ha betydelse, säger han.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se