Gabriel lever på 24 kronor om dagen fram till jul

Sjömarken Artikeln publicerades
Gabriel Ekbeck och dockan Åsskar spelar in de flesta avsnitt av julkalendern i lägenheten i Sjömarken.
Foto: Johan Valkonen
Gabriel Ekbeck och dockan Åsskar spelar in de flesta avsnitt av julkalendern i lägenheten i Sjömarken.

Kylskåpsradion sänder en annorlunda julkalender. Avsnitten kretsar kring teman om tillgångar och tacksamhet.

– Jag vill sprida insikt om att människor har olika förutsättningar, säger programledaren Gabriel Ekbeck från Sjömarken.

Frälsningsarméns sociala medieprojekt Kylskåpsradion drivs sedan juni med nya poddavsnitt varje vecka. Gabriel Ekbecks högra hand, dockan Åsskar, hjälper till att nå målgruppen på 7-12 år med svåra teman som rasism och övergrepp.

– Jag tror att man kan prata om alla ämnen om man gör det på rätt sätt. Åsskar tar upp frågor som barn funderar kring men kanske inte pratar så mycket om. Han har en skämtsam touch, och gör ofta feltolkningar som gör att det blir lättsamt, säger Gabriel Ekbeck.

Just nu sänder han Julkalendern, som kommer med nya avsnitt varje dag fram till julafton. Utgångspunkt är Gabriels erfarenheter och insikter då han ska klara sig på mat för högst 24 kronor per dag. Han har också rensat ur garderoben till ett minimum.

– Barnen får följa med på resan då jag går ner i resurser. Jag upptäcker bland annat att jag blir mer tacksam över det jag faktiskt har när jag får mindre att äta. Det är ganska konstigt för det borde ju vara tvärtom.

Gabriel Ekbecks decembergarderob innehåller 24 saker – inklusive underkläder, strumpor, handduk, skor, vantar och jacka.
Foto: Johan Valkonen
Gabriel Ekbecks decembergarderob innehåller 24 saker – inklusive underkläder, strumpor, handduk, skor, vantar och jacka.

Kylskåpsradion jobbar med tvåvägskommunikation så lyssnarna har en frågelåda, kan kommentera program och skicka förslag på nya teman.

Ett huvudmål är att nå utsatta barn och få dem att förstå att de är inte ensamma om sin situation. Gabriel Ekbeck vill sprida hopp och framtidstro.

– Även de som befinner sig i en socialt utsatt situation har oftast tillgång till internet. Vi har startat en chatt för vi vill vara en positiv vuxenvärld som försöker få kontakt på nätet, säger han.

Till våren planeras bland annat program om missbruk och barn som lever i missbruksmiljö.

Kylskåpsradion är ett nationellt projekt inom Frälsningsarmén, som har cirka 200 lyssnare per dag. Namnet kom till för att Åsskar gillar att rita just kylskåp.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.