Fridolin tillbaka på sin gamla skola

Borås
Foto:

Hur är det att vara 31 år och Sveriges utbildningsminister? BT:s nyhetschef Carl Lind återvände till Skåne för ett möte med sin förre skolkamrat Gustav Fridolin (MP). Det blev ett samtal om den stökiga skoltiden, kärleken till läraryrket – och varför SD har tre gånger fler väljare i hembyn. Det blev ett samtal om den stökiga skoltiden, kärleken till läraryrket – och varför SD har tre gånger fler väljare i hembyn.

Artikeln publicerades 2 november 2014.

Gustav Fridolin, Gustav Fridolin!
Hejarropen ekar över skolgården.

Det har spridit sig bland de äldre eleverna på Vittsjö skola att Gustav Fridolin (MP), Sveriges nya utbildningsminister, ska komma på besök, och nu väntar eleverna med spänning vid en av parkeringsplatserna.
Klockan har redan ringt in men eleverna håller sig kvar.
– Kommer han i limousin? frågar en av dem.

En grå Volvo kör fram och parkerar. Ur kliver Gustav Fridolin, 31 år, på låg- och mellanstadiet själv elev på skolan i den lilla skånska byn, dryga två mil norr om Hässleholm.
Jag har också varit elev där.

Jag gick två klasser över Gustav och minns honom som en pratglad och engagerad ung kille som hellre diskuterade svåra ämnen än spelade fotboll som många av oss andra.
En tidigare klasskamrat hjälper mig att minnas honom:
"Gustav var väl lite mer klipsk än oss andra och gav sig in i diskussioner som vi andra inte begrep oss på alltid. Han var nog dock den som hade mest oordning bland sina böcker i bänken."
Nu ska vi ses igen.

Han välkomnas som en stjärna. Någon elev vill ha statsrådets autograf. Flera tar bilder med sina mobiltelefoner.
En annan elev försöker i all hast berätta om ett problem de har på skolans fotbollsplan med bollar som skjuts över stängslet och riskerar att träffa bilar. Nu vill de veta ministerns åsikt i frågan.
Gustav Fridolin tar sig tid att lyssna – trots ett hektiskt schema.
Han är på blixtvisit i Skåne över dagen. Avresa Stockholm med tåg på morgonen – under dagen ska det hinnas med två besök i olika skolor och en radiointervju. Vittsjö, byn där han växte upp och där hans mamma bor kvar, besöker han ofta, säkert en gång i månaden.

En elev i sjätteklass på skolan skrev brev till honom och undrade om han kunde besöka klassen. Det ville Gustav Fridolin gärna.
Men först har han satt av en dryg halvtimme med BT.
Platsen för intervjun är rektorn Pär Bengtssons rum precis i anslutning till lärarrummet.

– Här har jag varit inkallad flera gånger i mitt liv. Det känns lite speciellt, säger Gustav Fridolin och skrattar.