Frias från narkotikabrott – hävdar passiv rökning

Borås Artikeln publicerades
Foto:FREDRIK PERSSON

En boråsare som i höstas dömdes för ringa narkotikabrott har friats i hovrätten. Mannen, en 29-åring, hävdade att han fått i sig det narkotika genom passiv rökning.

I höstas dömdes en 29-årig man från Boråstrakten till en månads fängelse. Brotten han dömdes för var ringa narkotikabrott och grov rattfylla. Vad det beträffar det ringa narkotikabrottet har mannen hävdat att han fått i sig rök genom passiv rökning och därmed inte gjort sig skyldig till det brott han dömts för.

Analysresultatet som ligger till grund för åtalet och domen i tingsrätten visar att mannen hade små mängder så kallad tetrahydrocannabinolsyra i blodet, en substans som ingår i hasch- och cannabispreparat.

Händelsen utspelade sig på en nattklubb i Borås. 29-åringen ska strax innan han greps av polis ha vistats i nattklubbens rökruta.

Hovrätten skriver i sin dom att det förefaller osannolikt att mannen skulle ha fått i sig mätbara mängder narkotika på det här viset, men att det samtidigt inte finns några utredningar om effekterna av passiv rökning. Eftersom boråsarens invändning inte har kunnat motbevisas väljer alltså hovrätten att fria honom för det ringa narkotikabrottet.

I sin överklagan till hovrätten ville dessutom mannen få straffet ändrat från en månads fängelse till villkorlig dom och böter eller samhällstjänst.

Hovrätten anser dock att fängelsedomen ska kvarstå eftersom brottet han dömts för, grov rattfylla, är av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse.