Förslaget inför valet i Borås – sex timmars arbetsdag i hemtjänsten

BORÅS Artikeln publicerades
Stefan Lindborg och Ida Legnemark är de två översta namnen på Vänsterpartiets lista i Borås i år.
Foto: Erik Jullander
Stefan Lindborg och Ida Legnemark är de två översta namnen på Vänsterpartiets lista i Borås i år.

Återta privatiserade verksamheter och testa kortare arbetsdagar inom hemtjänsten. Det är två av frågorna som Vänsterpartiet lyfter inför valet.

På lördag är det valupptakt med partiledaren Jonas Sjöstedt som talare i stadsparken och under onsdagen presenterade också partiets lokalavdelning sitt omfattande lokala valprogram där alla medlemmar har fått tycka till.

– Vi är ett parti i medvind. Vänsterpartiet har inte haft så många medlemmar sedan 60-talet. Det märks även i Borås med omnejd genom att fler kommer på möten och så, säger Stefan Lindborg, tidigare förbundsordförande i Ung vänster och nytt andranamn på listan till kommunfullmäktige.

Frågorna som partiet vill driva är bekanta – inte minst det uttalat feministiska inslaget.

– Det finns inget särskilt kapitel om vad vi tycker om jämställdhet, utan det feministiska perspektivet genomsyrar varje område, säger Ida Legnemark, förstanamn på listan, men betonar samtidigt att partiet vill ta krafttag mot sexuella trakasserier och övergrepp.

”Man har sett att det har lett till minskade sjuktal, piggare personal och inte minst att de äldre upplever en ökad kvalitet.”

Mer resurser till skolan står högt upp på Vänsterpartiets prioriteringslista i Borås. Lärartätheten ska ökas och på gymnasiets vård- och omsorgsprogram ska eleverna inte bara erbjudas den teoretiska delen av körkortsutbildningen, utan även kunna ta körlektioner.

Inom skolans område vill Vänsterpartiet också slopa det obligatoriska skolvalet.

– Vi ska ha en jämlik skola som utjämnar livschanser. I Vänsterpartiets Borås ska alla skolor vara bra skolor. Vi ska ha upptagningsområden som gör att vi minskar segregationen, säger Stefan Lindberg.

Ida Legnemark är ordförande i vård- och äldrenämnden och vill se ett försök med sex timmars arbetsdag på det området för att förbättra arbetsvillkoren.

– Vänsterpartiet har med stor framgång drivit igenom sådana försök på vård- och omsorgsboenden i landet. Man har sett att det har lett till minskade sjuktal, piggare personal och inte minst att de äldre upplever en ökad kvalitet, säger Ida Legnemark.

Fakta

Tio förslag

• Återgå till kommunal regi för privatiserad verksamhet inom äldreomsorg och funktionshinderverksamhet.

• Försök med sex timmars arbetsdag inom hemtjänsten.

• Två nya grundskolor i centralorten. En ny låg- och mellanstadieskola i Dalsjöfors.

• Slopa det obligatoriska skolvalet.

• Alla tjejer i gymnasiet ska få pröva feministiskt självförsvar.

• Mindre barngrupper i förskolan.

• Avskaffa karensavdraget för förskollärare och barnskötare.

• Bygg fler billiga hyresrätter.

• Prioritera Allégatan som en bussgata. Även Lilla Brogatan bör trafikeras av någon busslinje.

• Investera i klimatsmart omställning – cykelbanor, kollektivtrafik och förnybar energi.

Visa mer...