Förskollärarna tipsar: Tydliga och korta avsked bäst vid inskolning

Borås Artikeln publicerades
Elis och Isak är två av barnen på Kärrabackens förskola.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Elis och Isak är två av barnen på Kärrabackens förskola.

Höstterminen är igång och för många barn är det dags att gå sin första dag på förskolan. Men inskolningen kan vara tufft både för barn och föräldrar. Hur gör man egentligen för att det ska gå så smidigt som möjligt?

Åse Björk och Monica Ericsson jobbar som förskollärare på Kärrabackens förskola i Brämhult. De har båda lång erfarenhet av arbete i förskola och har tagit emot många nya barn.

Hur går inskolningen till på Kärrabackens förskola?

– Vi har valt att ha två veckors inskolning, eller introduktion som det kallas här. Vi använder en upptrappande modell där man börjar med ganska korta stunder där föräldrarna är med och aktiva för att sedan bli mer och mer passiva och lämnar mot slutet. Väcker metoden känslor så får man lyfta det, som förälder känner du ditt barn bäst, förklarar Åse Björk.

Åse Björk och Monica Ericsson har båda lång erfarenhet av arbete i förskola.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Åse Björk och Monica Ericsson har båda lång erfarenhet av arbete i förskola.

Hur ska man bete sig som förälder för att det ska bli så tryggt som möjligt för barnen att börja?

– Även om man själv har en rädsla eller oro för hur det ska gå måste man vara positivt inställd. Man ska vara entusiastisk för det som barnen möter, visa att det är något spännande och att det ska bli roligt, säger Monica Ericsson.

– Sen säger vi alltid att korta avsked är bra när det är dags att lämna. Det handlar om att skapa anknytning, barnet har alltid störst anknytning till sin förälder och om föräldern svajar och kommer tillbaka så kommer barnet inte vilja bli tröstad av oss, säger Åse Björk.

– Även tydliga avsked är viktigt. Att man faktiskt säger hej då till sitt barn och inte smiter iväg. Det blir aldrig bra, säger Monica Ericsson.

– Vi skickar ofta sms eller en liten bild till föräldrarna så man får se att efter fem minuter är tårarna borta och leken igång.

Hur ska man göra för att introduktionen ska bli så trygg som möjligt för en själv som förälder?

– Kommunikationen med oss är a och o. Att vi tillsammans bestämmer hur snabbt vi ska gå framåt. Vissa barn har haft mycket kontakt med andra barn sedan innan medan andra är väldigt knutna till sina föräldrar, det är ju olika, säger Monica Ericsson.

– Som förälder måste man förbereda sig. Det kanske känns jobbigt men inför barnet måste man försöka visa att jag känner mig trygg att lämna dig här. Sen kanske man får gå ut och snyfta lite, men då är det bara att ringa, det är det många som gör, säger Åse Björk och fortsätter:

– Det finns tillfälligheter i livet som gör att man kanske får starta tidigare än man tänkt men man ska aldrig känna någon skuld över det. Som förälder ska man inte ha dåligt samvete.

– Barnet hamnar på en plats där de får träffa likasinnade, utveckla massor med erfarenheter och förmågor och ha det bra. Det är en bra plats att vara på, säger Monica Ericsson.

Javad Rajabi.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Javad Rajabi.

En av föräldrarna som lämnar sitt barn den här morgonen är Javad Rajabi. Hans son Soheyl skolades in förra året och Javad minns hur det var:

– Det kändes inte så bra i början, det var svårt att lämna sitt eget barn till främlingar, men med tiden blev det tryggare. Något som underlättade för oss var att det fanns en lärare här som kan prata persiska. Vi pratar persiska med vår son och det kändes tryggt att det fanns en lärare som kunde samma språk ifall han skulle vilja uttrycka något han inte vet hur han ska säga på svenska. Som helhet är vi väldigt nöjda med förskolan och vår son är väldigt nöjd och glad, han älskar att komma hit.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.