Forskaren: Lokala partier ofta kortlivade

Borås Artikeln publicerades

– I allmänhet blir de lokala partierna rätt kortlivade, även om det finns exempel på motsatsen.

Det säger kommunforskaren Folke Johansson, expert på lokala västsvenska partibildningar.

– Lokala partier är ingen ny företeelse. Man kan rent av säga att de i allmänhet är äldre än de stora etablerade partierna. Men de har blivit fler idag än tidigare, och forskningen visar att de också får något fler röster, fortsätter han.

Ett av mest långlivade lokalpartierna torde vara Kommunens Väl i Skurup.

Det bildades 1952 men finns fortfarande kvar och erhöll två mandat i årets val.

Namnet Kommunens Väl har spridits och används som partibeteckning i en rad kommuner runt om i landet, bland andra Herrljunga, men utan någon gemensam agenda.

Orsakerna till att ett lokalt parti uppstår varierar. Det kan handla om att personer som sidsteppas eller utesluts ur ett etablerat parti startar eget.

Ett av de mest kända exemplen på detta är när Sjöbo kommuns starke centerpartist Sven-Olle Olsson 1988 uteslöts ur partiet för sin invandringsfientliga hållning. Olsson bildade då Sjöbopartiet som idag har fyra kommunala mandat kvar.

Ett helt färskt fall från Sjuhärad är Stefan Edvardsson i Bollebygd. Efter att ha blivit utesluten från Moderaterna kan han nu fortsätta sitt engagemang i fullmäktige under partibeteckningen Folkets Röst.

Folkets Röst erövrade ännu ett mandat. Detta förklarar att Moderaternas tapp i Bollebygd, från elva till sju mandat, blev extra stort. Här förlorade man inte bara enligt rikstrenden till framförallt Sverigedemokraterna, utan även till sin lokala utmanare.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller som eBT.