Forskare om dumpningen av Sofia: "Poliser får inte vara elaka"

Borås Artikeln publicerades

Mitt i natten dumpades Sofia vid ridhuset av en polispatrull som ogillade hennes attityd, vilket lett till åtal mot en polis.

– Systemet för att utreda sådana saker är uselt både för honom och kvinnan, anser Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

BT berättade i går om Sofia, som egentligen heter något annat.

– Även om det var en enstaka händelse visar den på ett problem som definitivt borde göra polisen olämplig. Men sätter man in allt i sitt sammanhang visar det sig kanske att han i grund och botten är bra och att det inte ens krävs åtal, resonerar Töllborg.

– Vi har inga mellanlägen om poliser gör fel. De måste ha rätt att göra fel, men får inte vara elaka eller ljuga eller så. Det är nyckeln.

Enligt Töllborgkan det ha varit en dålig dag. Med pajad bil, vattenläcka hemma eller annat jävelskap.

– Det är ledarskapsproblem. Det kan vara en enkel sak som att vissa poliser inte passar att åka ihop för att de triggar varandra.

Töllborg, som är professor vid Göteborgs universitet, har granskat polisens internutredningar och ofta stuckit ut hakan i debatter. Om polisen, om makt och korruption. Med mera.

Han väcker starka känslor. "Du är en stor fjant och totalblåst i huvudet" står det utanpå ett oöppnat brev som ligger i hans rum.

Töllborg berättar om bilhjul som skruvats loss och visar en tamp av tjockt rep som skars av från hans båt.

– Det är överklassen och furirerna som håller på. Jag blir inte rädd, bara förbannad.

Ditt förhållande till polisen?

– Jag har jättebra relation till poliser på olika nivåer, men bättre ju längre ner de står om man ska generalisera. Det finns flera poliser som jag beundrar, svarar Töllborg och nämner särskilt en som sin idol.

Han talar om ett klassiskt missförstånd som innebär att poliser anser sig ha rätt att tillämpa polislagen ganska godtyckligt. De försöker hitta täckning i paragrafer, men missar principer i lagstiftningen som polishögskolan lärde ut.

– Man kör iväg en person någonstans som bestraffning. Du får en snabb reaktion, du får smisk, blir avsläppt utanför stan och din kväll är sabbad.

Liknande situationerligger bakom många anmälningar mot poliser. Och enligt Dennis Töllborg finns en felaktig myt om att det mest är kriminella och rättshaverister som anmäler:

– Det är vanligt folk som blir förbannade när de stoppas av en polis som är otrevlig och säger att de kör som en jävla gris eller gör något liknande.

I dag hamnar anmälningar om småsaker hos internutredningen, vilket Dennis Töllberg anser helt fel:

– Mycket borde vara en arbetsledningsfråga där poliser ställs till svars inför chefen om de drar på dig klagomål.

Istället blir det tröga, långsamma internutredningar. Töllborg efterlyser ett öppnare och snabbare system:

– Det vi har nu är urbota dåligt, både för den åtalade polisen i Borås och kvinnan som kördes iväg. De får vänta länge på att något ska hända.