Annons

Forskare om dumpningen av Sofia: "Poliser får inte vara elaka"

Mitt i natten dumpades Sofia vid ridhuset av en polispatrull som ogillade hennes attityd, vilket lett till åtal mot en polis.
Borås • Publicerad 30 augusti 2012
- De flesta som anmäler poliser är helt vanligt folk och inte rättshaverister eller kriminella, säger Dennis Töllborg.
- De flesta som anmäler poliser är helt vanligt folk och inte rättshaverister eller kriminella, säger Dennis Töllborg.Foto: Lennart Granberg

– Systemet för att utreda sådana saker är uselt både för honom och kvinnan, anser Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

BT berättade i går om Sofia, som egentligen heter något annat.

Annons

– Även om det var en enstaka händelse visar den på ett problem som definitivt borde göra polisen olämplig. Men sätter man in allt i sitt sammanhang visar det sig kanske att han i grund och botten är bra och att det inte ens krävs åtal, resonerar Töllborg.

– Vi har inga mellanlägen om poliser gör fel. De måste ha rätt att göra fel, men får inte vara elaka eller ljuga eller så. Det är nyckeln.

Enligt Töllborg kan det ha varit en dålig dag. Med pajad bil, vattenläcka hemma eller annat jävelskap.

– Det är ledarskapsproblem. Det kan vara en enkel sak som att vissa poliser inte passar att åka ihop för att de triggar varandra.

Töllborg, som är professor vid Göteborgs universitet, har granskat polisens internutredningar och ofta stuckit ut hakan i debatter. Om polisen, om makt och korruption. Med mera.

Han väcker starka känslor. "Du är en stor fjant och totalblåst i huvudet" står det utanpå ett oöppnat brev som ligger i hans rum.

Töllborg berättar om bilhjul som skruvats loss och visar en tamp av tjockt rep som skars av från hans båt.

– Det är överklassen och furirerna som håller på. Jag blir inte rädd, bara förbannad.

Ditt förhållande till polisen?

– Jag har jättebra relation till poliser på olika nivåer, men bättre ju längre ner de står om man ska generalisera. Det finns flera poliser som jag beundrar, svarar Töllborg och nämner särskilt en som sin idol.

Annons

Han talar om ett klassiskt missförstånd som innebär att poliser anser sig ha rätt att tillämpa polislagen ganska godtyckligt. De försöker hitta täckning i paragrafer, men missar principer i lagstiftningen som polishögskolan lärde ut.

– Man kör iväg en person någonstans som bestraffning. Du får en snabb reaktion, du får smisk, blir avsläppt utanför stan och din kväll är sabbad.

Liknande situationer ligger bakom många anmälningar mot poliser. Och enligt Dennis Töllborg finns en felaktig myt om att det mest är kriminella och rättshaverister som anmäler:

– Det är vanligt folk som blir förbannade när de stoppas av en polis som är otrevlig och säger att de kör som en jävla gris eller gör något liknande.

I dag hamnar anmälningar om småsaker hos internutredningen, vilket Dennis Töllberg anser helt fel:

– Mycket borde vara en arbetsledningsfråga där poliser ställs till svars inför chefen om de drar på dig klagomål.

Istället blir det tröga, långsamma internutredningar. Töllborg efterlyser ett öppnare och snabbare system:

– Det vi har nu är urbota dåligt, både för den åtalade polisen i Borås och kvinnan som kördes iväg. De får vänta länge på att något ska hända.

Fallet Sofia – detta har hänt

* En novembernatt 2011 skulle en polisbil passera där Sofia och två bekanta stod och rökte i centrum. Poliserna ansåg att hon visade dålig attityd, var ifrågasättande och inte flyttade sig tillräckligt snabbt.

* Sofia, som är i 25-årsåldern, kördes i väg från centrum och dumpades vid ridhuset, med stöd av polislagen som ger rätt att avlägsna personer om det behövs för att förhindra brott eller om de stör den allmänna ordningen. Hon hade varken pengar eller mobil, men fick till slut lift av en kvinna med bil som stannade.

* Polismannen som fattade beslutet har åtalats för tjänstefel. Enligt åklagare kördes Sofia i väg utan laglig grund. Utan att hon störde allmän ordning och utan risk för brott.

* Polismannen, som förnekar brott, kommer inte att sparkas om han fälls.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons