Förlossningsavdelningen kan stängas i sommar

Borås Artikeln publicerades

Krisen på läkarfronten vid neonatalavdelningen kan leda till att förlossningsavdelningen vid Säs tvingas stängas i sommar.

– Kravet på modern förlossningsvård är att man har tillgång till barnläkare, säger chefläkare Jerker Isacson.

Vid barnkliniken arbetar man intensivt för att lösa situationen som uppstått som följd av att neonatalavdelningens tre läkare sagt upp sig.
– Målet är att fixa det här. Vi har brist på barnläkare över huvud taget i landet. Nu inför sommaren är det extremt svårt och vi är väldigt oroliga för hur vi ska klara bemanningen för att kunna erbjuda en trygg och säker vård för nyfödda och sjuka barn, säger verksamhetschef Catharina Miller.

Hon tycker att kritiken från läkarna, att de saknar förtroende för klinikledningen, är tråkig att höra.
– Vi har gjort allt som står i vår makt att rekrytera läkare. Vi har gjort åtskilliga sådana försök och vi har kunnat rekrytera ST-läkare, men har inte kunnat rekrytera några färdiga neonatologer, säger hon och berättar att den senaste rekryteringen gjordes så sent som i september av en kvinnlig läkare från Tyskland.
– Det är väldigt tråkigt att läkarna säger att vi inte gjort någonting. Det har varit ett av våra huvudproblem, att försöka rekrytera.

Catharina Miller har förståelse för att läkarna känt sig underbemannade, men säger att man regelbundet haft hyrläkare vid avdelningen.
– Läkarna är för få, det är därför vi använt oss av hyrläkare och försökt att rekrytera för framtiden, säger hon.

Problemet med läkarbristen har nått till blivande barnaföderskor, varav en del vänt sig till politikern Cecilia Andersson (C), Brämhult, oroade över hur de ska planera sin förlossning.
– De undrar om de ska våga stanna kvar och föda vid Säs eller om de ska försöka få en plats i Göteborg eller åka till Jönköping för att vara garanterade neonatalvård i anslutning till förlossningsavdelningen, säger hon.

Frågan tog hon i veckan upp i en så kallad enkel fråga i regionfullmäktige till sjukhusstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S), men har inte fått svar än.
– Det viktiga är att man löser det och att blivande föräldrar får reda på vad som gäller i tid. Att det helt saknas läkare gör mig jätteorolig, säger Cecilia Andersson.

Peter Rosholm säger att situationen är bekymmersam.
– Men man jobbar med det och försöker lösa det. Kan man inte det, får man återkomma till oss. Vi har det under observandum, säger han.

Enligt Catharina Miller förhandlar man med Sahlgrenska och Östra sjukhuset om läkarhjälp därifrån.
– Vi jobbar med bemanningsläkare och vädjar och ber till personal att komma och hjälpa till. Problemet är att vi slåss om samma hyrläkare i hela Sverige.
– Under juni månad har vi täckt läkarbehovet. Problemet är under juli och augusti. För juli är vi nästan i hamn, men inte fullt. Vi vill ha varje arbetspass täckt. För augusti är det sämre, men till augusti har vi längre tid på oss, säger hon.