För lite personal på förskolan - barn fick hämtas

Borås Artikeln publicerades

Personalen räckte inte till. Förskolan ringde och bad föräldrar hämta sina barn.
Nu har föräldrar fått nog av nedskärningar och känner att både barn och personal utsätts för säkerhetsrisker.

När vi träffas har Götagården stängt efter nästan tolv intensiva timmar. Och förskolläraren Agneta Andreasson är trött av ansvaret att ta hand om 17 småttingar som är två år eller yngre, plus en treåring.
– Jag drömmer om mitt jobb på nätterna. Jag kan leta efter barn jag inte hittar eller drömma om barn som råkar illa ut.

Hon valde ett yrke hon gillar, men nu har vardagen helt förändrats för henne och kollegorna.
– Jag känner mig otillräcklig och upplever att jag inte hinner tillmötesgå barnens behov. Nu arbetar vi mest med övervakning och konflikthantering.

Under arbetsdagen går hon ibland in på toaletten för att försöka skaka av sig den värsta stressen, allt för att inte sprida de jobbiga känslorna vidare till barnen. Och stressen kan till exempel göra att minnet sviker så att hon inte vet vad barnen heter när de sjunger namnsången.

Föräldrarna anser att situationen är oacceptabel och sliter på både barn och personal. Ofta tvingas de lämna sonen till en okänd vikarie. Dagarna är stressiga. Joanna Rubio har redan sonen hemma en dag i veckan, eftersom läget är som det är i förskolan.
– Jag får plugga på kvällarna när han sover istället.

När den hårt pressade ordinarie personalen är sjuk kommer det ständigt nya vikarier. Och i det längsta ska Götagården och andra förskolor försöka att klara sig utan att ersätta de sjuka eller lediga.
Föräldrarna förklarar att de helt står på personalens sida.
– Jag tycker de gjorde helt rätt som ringde efter oss, de ville inte riskera barnens säkerhet, säger Dimitri Alemos om dagen då det inte fanns tillräckligt med vikarier.
– Självklart sätter vi in vikarier när personalen är sjuk om vi inte kan hitta en annan lösning, säger chefen Marianne Holmén.

Men den dagen fanns inga vikarier och det tog ett tag att ordna så att ordinarie personal kunde stanna kvar.
Men föräldrarna kan inte förstå varför problemet bara fortgår.
– När ska det vara nog? Ska det behöva hända en olycka?

Dimitri ifrågasätter varför chefen inte helt enkelt sätter in det antal anställda som behövs för att förskolan ska fungerar bra.
– När pengarna är slut får de väl stänga det här stället då.
– Jag har faktiskt redan dragit över budgeten, även om jag kanske inte borde berätta det, säger Holmén. Men jag har ju också ett uppdrag att hålla budgeten.
– Så du menar att det här bara kommer att fortsätta, trots det vi berättar? pressar Dimitri. Vi höjer våra röster, men ingen lyssnar!

Föräldrarna tror att många är beredda att betala en högre skatt för att få bättre barnomsorg, skola och vård. Själva ser de sig nu om efter en bättre barnomsorg till sin Angelo.
– Men det kommer ändå att finnas barn och personal kvar här, och situationen på Götagården är fortfarande orimlig.
De två föräldrarna Joanna Rubio och Dimitri Alemos kritiserar personalbristen på Götagården. När ska det vara nog? undrar Dimitri Alemos.