Flydde krigets Syrien – nu uppmanar hon alla att rösta

BORÅS Artikeln publicerades
Nour Mallah får inte själv rösta i årets val eftersom hon inte har bott i Sverige tillräckligt länge. Däremot har hon övertygat andra, som har rösträtt, att göra det.
Foto: Jan Pettersson
Nour Mallah får inte själv rösta i årets val eftersom hon inte har bott i Sverige tillräckligt länge. Däremot har hon övertygat andra, som har rösträtt, att göra det.

Tre månader från treårsgränsen. Nour Mallah längtar efter att få rösta i sitt nya hemland – men långt ifrån alla utländska medborgare utnyttjar sin rösträtt.

– Jag tycker det är självklart att rösta om man kan, säger Nour Mallah.

Enligt SCB var de utländska medborgarnas valdeltagande vid de svenska kommunfullmäktigevalen 2014 bland män och kvinnor drygt 30 respektive strax under 40 procent.

Rösträtt till kommun- och landstingsval har alla som har varit folkbokförda i Sverige de senaste tre åren – men det är alla inte medvetna om.

– Det är också så att många tänker negativt, att alla partier och politiker ändå ljuger, att en röst ändå inte ändrar någonting, säger Nour Mallah.

Hon kom till Sverige för två år och nio månader sedan, fann sig snabbt tillrätta i sitt nya land och jobbar nu som SFI-lärare. På jobbet har valet varit en röd tråd i undervisningen de senaste två veckorna. Nour Mallah tvekar inte att uppmuntra människor hon möter till att använda sin rösträtt, såväl i som utanför skolan.

– En kvinna som jag känner är väldigt arg på rasistiska attityder och slängde alla partibroschyrer hemma. Jag sa till henne ”om du är väldigt arg och vill ändra något, så rösta”. Efter det sa hon att hon faktiskt ska rösta. Folk behöver veta att någon lyssnar på dom, säger Nour Mallah.

”Viktigt att vara aktiv och delta i samhället och påverka på positiva sätt.”

Trots att hon inte får rösta har hon engagerat följt sin första svenska valrörelse och säger att hon har lärt sig mycket.

– Vi hade inga demokratiska val i Syrien där jag kommer från. Jag tror att det är viktigt att vara aktiv och delta i samhället och påverka på positiva sätt, säger Nour Mallah.

Det totala deltagandet i Borås kommunval har ökat tre val i rad. Senast, 2014, låg valdeltagandet på 82,07 procent. Deltagandet är dock ojämnt fördelat, vilket kommunen enligt valledaren Saier Yousef jobbar för att ”rätta till”.

De områden som hade lägst valdeltagande 2014 var Hässleholmen, Norrby, Hulta, Sjöbo och Kristineberg. Borås stads satsning på valambassadörer är en del i att nå kategorier som tidigare inte har röstat. Känslan tätt inpå valet är att satsningen har burit frukt, enligt Borås stads valledare.

– Vi har haft dem i flera olika aktiviteter och de har förmåga att komma fram till personer och prata, säger Saier Yousef.

Hur högt tror du att valdeltagandet blir?

– Det kommer säkert att öka men jag vågar inte säga något. Våra förväntningar är höga. Det blir spännande.

Fakta

Utländska medborgare med rösträtt

Så många utländska medborgare får rösta i kommunvalen:

Borås: 6 422 personer (7 procent).

Bollebygd: 301 personer (4 procent)

Herrljunga: 350 personer (5 procent)

Mark: 1 216 personer (5 procent)

Svenljunga: 539 personer (6 procent)

Tranemo: 606 personer (7 procent)

Ulricehamn: 987 personer (5 procent)

Hela landet: 577 599 personer (7 procent)

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Visa mer...