Flickan vågade inte berätta

Borås Artikeln publicerades

Flickan var rädd och vågade inte berätta, men kände sig slutligen tvungen att bryta tystnaden för att inte gå under.
Då drogs utredningar i gång och nu kommer åtal för den brutala demonutdrivning som hon kan ha utsatts för.

– Efter omständigheterna mår hon bra. Att berätta har känts som en lättnad, säger en person som står flickan nära.

Brotten som utretts är grov fridskränkning, misshandel, olaga tvång, olaga frihetsberövande och ofredande eller medhjälp till sådana brott. I dag åtalas hennes pappa och styvmamma samt en predikant i Borås. En predikant från Malmö kommer att åtalas när hon återvänder från en utlandsresa. Båda är aktiva i små kristna församlingar.

Den omfattande förundersökningen är på 700–800 sidor.
– Juridiskt sett är ärendet komplicerat och jag vill inte ge någon kommentar förrän åtalet lämnats, säger kammaråklagare Daniel Larson.

BT har berättat att flickan kan ha blivit slagen, bränd med upphettad kniv och pinad på andra sätt då demoner skulle drivas ut. Hennes hår rakades av, i tron att onda krafter skulle försvinna. Hon blev bunden.

Flickan, som fortfarande är under 15 år, tvingades fasta och fick inte tillräckligt med mat och vatten.
Hon hade ingen frihet utan levde som en fånge med stränga regler och fick inte röra syskon eftersom de kunde smittas av demoner.
Och så vidare. De flesta brottsmisstankar gäller händelser i Borås.

Men våren 2010 fick socialen anmälan om att pappan skulle åka till Skåne för att driva ut onda andar. Det blev nattliga ritualer i Malmö under ledning av en kvinnlig pastor som misstänks för misshandel med knuffar och slag.

BT har tidigare skrivit om anmälningar till socialen som inte utreddes närmare. Det kan ha berott på att flickan inte vågade berätta och då fanns inte tillräckligt för att gå vidare.
Men till slut orkade hon inte tiga.
–Hon nådde en gräns då hon kände att hon måste göra någonting för att överleva, säger en nära bekant.

Då tog socialens utredande fart.
Flickan placerades i familjehem och i november 2011 gjordes polisanmälan.

Styvmamman har utpekats som drivande och sitter häktad sedan slutet av januari. Pappan släpptes ur häkte för ett par veckor sedan. Båda förnekar brott.
– Han har tagit detta mycket hårt. Han månar om sina barn och skulle inte kunna tänka sig att göra dem illa på något sätt, säger pappans advokat Jan Elgmark.
– Det är så klart fruktansvärt jobbigt för henne att sitta häktad så länge, säger kvinnans försvarare Torkel Stenbäcken.