Flicka vårdas efter svår badolycka - kritik mot SOS alarm tillbakavisas

Borås Artikeln publicerades

En tioårig flicka vårdas på sjukhus i Göteborg efter ett drunkningstillbud i Kypesjön på onsdagseftermiddagen.

Enligt vittnen låg hon i vattnet i upp till tio minuter innan hon plockades upp.

Det var mycket folk på badplatsen när olyckan inträffade.

Tre flickor var där och badade tillsammans och lekte vid bryggorna då den skadade flickan blev kvar under vattenytan. De andra två flickorna trodde först att hon lekte innan de förstod allvaret och tillkallade hjälp av vuxna som hämtade upp flickan.

Enligt ett vittne hade hon då varit upp till tio minuter under vattenytan. Man började på en gång med hjärt- och lungräddning, medan två personer ringde SOS alarm.

Det framfördes en del kritik på platsen att det tagit orimligt lång tid innan ambulansen kom. En person hävdar att det tog upp till tio minuter innan operatören på SOS-alarm hade förstått var olyckan hade inträffat och skickat ut räddningsfordon.

Detta tillbakavisas dock av larmregistret. Sverker Pettersson, pressansvarig på SOS-alarm gick åt BT igenom listan och såg att det kom två larmsamtal från badplatsen:

– Båda kom in till oss nästan samtidigt klockan 15.18.40. Klockan 15.19.58 larmades ambulans ut till olycksplatsen. En dryg minut är en skälig tid anser vi. Det handlar bland annat om att säkerställa en adress så att ambulansen inte kör fel.

Han säger att folk ofta upplever att det tar längre tid än vad det egentligen gör i sådana lägen eftersom det ofta blir panik och kaos vid olyckor.

Räddningstjänsten fick larmet klockan 15.21.47 och var på plats fem minuter senare. Då hade ambulansen redan anlänt. Det innebär att det tog max åtta minuter från nödsamtalen till SOS tills att ambulansen var på plats.

Ambulansen lämnade olycksplatsen klockan 15.42.

– Vi larmade dit en ambulanshelikopter också, men den kunde inte landa vid sjön. Därför körde ambulansen till sjukhuset där helikoptern väntade, säger Sverker Pettersson.

En knapp timme efter att flickan plockades upp ur vattnet låg hon under vård i Göteborg. Enligt polisen lyckades man få igång andningen på henne redan på badplatsen.

Runt klockan 21 i går kväll var beskedet från sjukhuset i Göteborg att flickan lever, men de ville inte säga något om hennes tillstånd.

Vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen uppger presstjänsten på Sahlgrenska att de inte har lyckats med att få fram några nya besked om flickans tillstånd.

Flickan är född 2001 och hemmahörande i Borås. Kypesjön med badplatsen heter formellt Södra Kypesjön. Norra Kypesjön är den som ligger inne i djurparken.