Flicka utsatt för nätpedofilen överklagar dom

BORÅS Artikeln publicerades

Efter att den nyss dömde nätpedofilen överklagade har även ett av de 62 unga offren valt att göra det samma.

Samtidigt meddelar kammaråklagaren att man ska yrka på ett strängare straff för den 23-årige boråsaren.

I onsdags berättade BT att den dömde mannens advokat ihop med sin klient valt att överklaga delar av den mycket omfattande domen. Boråsaren ansågs av tingsrätten skyldig till drygt 120 sexbrott av varierande grad mot unga flickor på nätet, de flesta mellan 12-14 år. Straffet bestämdes till sex års fängelse samt 600 000 kronor i skadestånd.

Cirka var fjärde åtalspunkt vill advokaten ska ogillas eller ges en annan rubricering. Man vill också få skadeståndskraven sänkta.

Nu har alltså även ett målsägandebiträde till ett av de 62 offren valt att överklaga delar i domen. I flickans fall dömdes mannen för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering mot sitt nekande. Däremot avvisade tingsrätten hennes begäran att också döma boråsaren för sexuellt ofredande – något målsägandebiträdet nu vill att han anses skyldig till i hovrätten.

I överklagandet skriver advokaten som företräder flickan att mannen ofredade henne genom att vid chattkontakten ha skrivit ett meddelande av sexuell karaktär.

Advokaten vill också att flickan får det skadestånd om 5 000 kronor man yrkade för, som också det ogillades i domen. Till sist vill man att hovrätten skärper 23-åringens straff.

Under fredagen fick BT kontakt med den mamma som i början av månaden tillsammans med sin utsatta dotter vittnade om de tuffa erfarenheterna efter övergreppen. Mamman vet i nuläget inte om de punkter som den dömde mannens advokat överklagar rör hennes dotters fall.

– Oavsett vilket hoppas jag verkligen inte att hans överklagan kommer leda till ett mildare straff. Han ska dömas hårdare för vad han har gjort, säger hon och fortsätter:

– Och skadestånden är ju det minsta tjejerna ska få, även om det inte ersätter vad de har fått stå ut med, säger mamman.

I samband med onsdagens nyheten om att 23-åringens advokat valde att överklaga ville kammaråklagare Andreas Ekengren inte ge definitivt besked om man skulle svara med att klaga på påföljden om sex års fängelse. Det gör han i stället nu.

– Vi vill att man dömer ut ett längre fängelsestraff, sex år var i botten av vad vi yrkade på, säger han.

– Vi har nu också fram till nästa onsdag på oss att se om vi ska anslutningsklaga på vissa av de punkter han har klagat på, fortsätter kammaråklagare Andreas Ekengren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.