Flera i klubbens kärna åtalade eller dömda

Borås Artikeln publicerades

Sedan Bandidos bildades i Borås förra året har de flesta i klubbens kärna åtalats eller dömts för brott.

I dag ställs står alltså ledaren inför rätta. Inom kort tar hovrätten upp målet mot en annan central person som redan dömts till fängelse.

En tredje är åtalad för misshandel, narkotikabrott och grov olovlig körning.

Och så vidare.

Enligt en färsk personutredning känner sig ledaren trakasserad av samhället. Tidigare har han i BT berättat om vad han ansåg vara systematisk förföljelse från polisens sida.

Men Boråspolisen har sagt att det är självklart att ingripa mot brott och hålla koll på Bandidos då organisationen klassats som kriminell.

Nästan alla i klubbens inre krets har det senaste året figurerat i brottsutredningar:

Förutom försök till utpressning ställs den 36-årige ledaren inför rätta för ringa narkotikabrott, dopningsbrott och brott mot knivlagen. Han är tidigare många gånger dömd.

En 43-åring som tillhört klubbens kärna sedan starten är åtalad för misshandel, grov olovlig körning och narkotikabrott i Varberg. Där var han i somras även misstänkt för utpressningsförsök och ett annat fall av misshandel. Men de utredningarna lades ner eftersom åklagaren ansåg att brott inte kunde styrkas.

Mannen är tungt kriminellt belastad.

En 25-åring som också varit med sedan starten dömdes i våras till ett års och fyra månaders fängelse för grov misshandel, misshandel, hot mot tjänsteman, häleri, med mera. Han överklagade och fallet tas snart upp i hovrätten.

Mot ett par andra män som enligt polisen tillhör den inre kretsen pågår nu utredningar om narkotikabrott.