Annons

Fler överlever hjärtstopp

Mer än dubbelt så många överlever i dag ett hjärtstopp utanför sjukhus jämfört med för tjugo år sedan. Skälet till det kan ses som ett bevis för vår medmänsklighet.
Borås • Publicerad 1 augusti 2014
Foto: Jan Pettersson

Den enskilt viktigaste faktorn till att fler överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus är att fler människor i dag kan utföra hjärt- och lungräddning, och också gör det. Det menar Johan Herlitz, professor i Prehospital akutsjukvård på Högskolan i Borås.

– Tre miljoner människor i Sverige har gått en hjärt- och lungräddningsutbildning. Många har gått utbildningen genom sin arbetsgivare eller på sin skola. Det finns instruktörer överallt i samhället. Vi säger att hjärt- och lungräddning ska bli lika naturligt att kunna som att man kan simma, och snart är vi där, säger Johan Herlitz.

Annons

Man talar om fyra länkar i överlevnadskedjan som alla är viktiga för en persons överlevnad vid ett hjärtstopp. De fyra länkarna är tidigt larm, tidig start av hjärt- och lungräddning, att tidigt behandla med hjärtstartare och vård efter hjärtstoppet.

I det svenska kvalitetsregistret ”The Swedish cardiac arrest register” kartläggs alla fall av hjärtstopp där hjärt- och lungräddning har påbörjats. Det visar att varje år drabbas 5000 människor i Sverige av ett hjärtstopp utanför sjukhus och får hjärt- och lungräddning. I dag överlever 500 av dem.

– Det blir lite bättre för varje år. Men bara en procent bättre betyder ju att ytterligare 50 personer räddas. Vi tror att på sikt kan vi komma upp i att kanske 1000 personer skulle kunna räddas.

Sekunder och minuter är det som räknas när en människa drabbas av ett hjärtstopp. Även om det finns hjärtstartare lite överallt i samhället nu för tiden är hjärt- och lungräddningen oerhört viktig för att rädda en människas liv. Om man har kommit igång med kompressioner och fått blod att återigen passera genom hjärtat ökar det chansen att en hjärtstartare ska ge effekt.

– I 70 procent av fallen där hjärtstartare används har hjärt- och lungräddning startats före. Det kan vara polisen, räddningstjänsten eller en medmänniska som hunnit före ambulansen.

Om man plötsligt befinner sig i en situation där en människa ramlat ihop på marken gäller det att agera snabbt. Ruska om personen, kolla efter andning, larma 112. Sedan är det hjärt- och lungräddning som gäller. Man behöver inte vara orolig för att göra fel.

– Det man kan göra är placera händerna för lågt på bröstkorgen och det enda som händer då är att det inte är verkningsfullt. Man kan inte skada någon av det. Och det är alltid bättre att göra något än att inte göra något alls.

Hjärt- och lungräddning

HLR görs genom bröstkompressioner (tryck på bröstkorgen) och inblåsningar.

Bröstkompressioner: ?Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst fem cm (ej mer än sex cm). Håll en takt av 100-120 tryck/min. ?Tryck 30 gånger

Inblåsningar: ?Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. ?Gör två inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge två inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

HLR-rådet rekommenderar att alla lär sig hjärt-lungräddning och repeterar detta varje år.

Källa: Svenska rådet för hjärt- och lungrädddning

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons