”Fler borde kolla upp saker innan de lägger ut en nyhet”

BORÅS Artikeln publicerades
BT:s agendachef Hanna Grahn lämnar över en låda med studiematerial om källkritik till klass 5A från Hestra Midgårdskolan i Borås.
Foto: Lars-Åke Green
BT:s agendachef Hanna Grahn lämnar över en låda med studiematerial om källkritik till klass 5A från Hestra Midgårdskolan i Borås.

Frågorna är många när mellanstadieelever i Borås besöker Borås Tidnings redaktion för att lära sig mer om källkritik.

På tisdagen var det dags för klass 5A från Hestra Midgårdskolan att ta bussen in till stan för att få en inblick i redaktionens inre liv. Elevernas frågor handlade om allt från när BT kom ut för första gången till om reportrar utsätts för hot.

– Är Borås Tidning alltid sann? frågar en elev.

– Det vill vi alltid vara men om det skulle bli fel någon gång så är vi tydliga med att sätta in en rättelse för att upplysa om det – både i papperstidningen och i nätversionen av artikeln, svarar BT:s agendachef Hanna Grahn.

Källkritik är något som klassen ofta jobbar med i skolan och som besöket på redaktionen gav djupare kunskaper om. Men eleverna tänker källkritiskt även i vardagen.

– För ett tag sedan läste jag att jorden skulle krocka med en planet. Då googlade jag men hittade bara den sidan som jag läste det på, berättar Inez Uddling.

– Saker kan spridas snabbt via Youtube eller Instagram. Fler borde kolla upp saker innan de lägger ut en nyhet, säger Melker Brink.

Med sig hem till skolan får klasserna som besöker BT en låda med studiematerial i källkritik anpassat till mellanstadienivå.

I materialet, framtaget av nätverket Svensk lokalmedia, ingår en källkritisk checklista som skulle kunna sammanfattas i en enda fråga: Av vem och varför?

– Det är ett sätt för oss att uppmuntra undervisning i den här frågan. Materialet sprids på flera platser i Sverige. Vi är i trovärdighetsbranschen och nu när det finns så många aktörer som sprider sina saker så är frågan om källkritik viktigare än någonsin, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Fakta

Del av Drömstaden

• Femteklassarnas studiebesök på Borås Tidning är en del av Drömstaden – ett kunskapsprojekt initierat av Borås Energi och Miljö och Navet.

• Källkritik är ett tema som eleverna får lära sig mer om. Andra teman är stadens system, konstumtion, transporter och resor samt kretlopp, energi och återvinning.

Visa mer...