Fjärde fängelsestraffet i år för gängkriminell: "Bang, bang, bang"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Polisen

För fjärde gången i år har rätten beslutat att en gängkriminell boråsare ska avtjäna fängelsestraff.

Nu döms han för bland annat ett inbrott på Hässleholmen.

Det var en eftermiddag i slutet på maj som fick polisen samtal om ett pågående inbrott i en lägenhet på Hässleholmen.

Flera polispatruller skickades till platsen och när dessa kom fram såg man hur fyra unga män kom gående. De beordrades att stanna men samtliga började springa.

Två av männen greps, däribland en 25-årig boråsare.

Han erkände relativt omgående att han deltagit i inbrottet. Enligt honom själv var han inte särskilt drivande utan "hängde bara med".

– Det var jag och ett par kompisar, vi stod där, och sen bang, bang, bang och helt plötsligt försökte vi göra det här inbrottet, sa han i ett förhör.

I dag dömdes mannen till fem månaders fängelse för försök till grov stöld och tre fall av ringa narkotikabrott.

Anledningen till att inbrottet rubricerades som försök till grov stöld var då det inte fanns något av värde i bostaden och att tjuvarna därav inte fick med sig något.

Den åtalade mannen har starka kopplingar till ett kriminellt gäng i Borås och förekommer under ett 15-tal avsnitt i belastningsregistret.

Han dömdes senast i april till sex månaders fängelse för bland annat misshandel och övergrepp i rättssak. Domen är överklagad.

Dessförinnan fick han en månads fängelse, och nyligen undanröjdes en påföljd av samhällstjänst och rätten bestämde i stället att han skulle avtjäna tre månader i fängelse.

Dessutom står boråsaren åtalad för en uppmärksammad vansinnesfärd i Borås som följdes av ett grovt hemfridsbrott.

Ytterligare en man döms för inbrottet på Hässleholmen. Han fälls för 15-talet brott och påföljden bestämdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se