Fettdoktorn på Boråsbesök

Borås Artikeln publicerades

Hon har varit omgiven av rubriker de senaste veckorna och är inte rädd för att sticka ut hakan.

I går besökte doktor Annika Dahlqvist Borås för att föreläsa om sin fettdiet.

Ät fett och bli smal. Annika Dahlqvist går rakt emot vad de flesta dietister säger när hon förespråkar en kost rik på animaliskt fett.
– Ja, det enda jag och dietisterna är överens om är att socker är dåligt och att grönsaker är bra. Resten tycker vi helt olika om, säger Annika.

De senaste fem åren har hon själv följt dieten som kritiserar margarin och hyllar smör. Hon gick ner 18 kilo och har sedan dess lyckats hålla den vikten.
– Våra problem med övervikt och kärlsjukdomar har uppkommit de senaste 40 åren, sedan margarinet kom. Innan dess åt vi animaliskt fett och mejeriprodukter i tusentals år utan sådana problem, säger Annika.

Hon är kontroversiell och har starka åsikter som hon gärna delar med sig av. Att just kritisera vårt vanligaste matfett, margarinet är något som får många att höja på ögonbrynen.
– Det är farligt att göra som vi gör idag och påstå att margarinet är nyttigt. Margarin är en kemiskt processad och smaksatt imitation av smör, säger Annika.

Diskussionen om faror med kolesterol är Annika Dahlqvist väl insatt i.
– Det är en myt att animaliskt fett ökar kolesterolet. Dessutom är kolesterolet jätteviktigt för att våra kroppar ska fungera och det är inte bra om våra blodfettsnivåer blir för låga.

De senaste veckorna har det stormat rejält runt Annika Dahlqvist efter en artikel i Aftonbladet där hon uttalade sig om vaccinet för svininfluensan.
– Jag menar att vi som följer den här dieten känner oss så friska att vi inte behöver vaccin. Sedan ska äldre och sjuka vaccinera sig men jag skulle aldrig göra det och få i mig en massa konserveringsmedel.