Fem personer åtalade efter raketdådet vid vattentornet

Borås Artikeln publicerades

Fem personer mellan 16 och 19 år har åtalats för de upprmärksammade händelserna vid gamla vattentornet i Borås på nyårsafton.

BT har tidigare berättat om kvinnan som fick en raket i huvudet samt henns väninna fick en raket nedtryck i munnen.
Åtalet gäller gärningarna mot kvinnan som fick en raket i munnen och brottet bedöms av åklagaren som grovt olaga hot och ofredande.

Händelsen ska ha börjat med att gänget sköt raketer på låg höjd. Kvinnan gick då fram till dem och bad dem sluta. Då ska en 18-årig kille börjat provocera genom att pussa på kvinnan. Därefter ska han ha tryck in raketen i munnen på henne och hotat att tända på. Kvinnan blev livrädd och har i polisförhör beskrivit att det lyste hat i deras ögon.
18-åringen förnekar brottet.

Fyra av gängmedlemmarna åtalas också för en grov misshandel som inträffade samma kväll vid Kårhuset i Borås. De ska ha misshandlat en entrévärd med kniv, sparkar, slag och ett dricksglas. upprinnelsen ska ha varit att värden försökt gå emellan en misshandel.

– Det har varit svårt att veta vem som gjort vad i det fallet, säger kammaråklagare Stefan Johansson.

Ett par av killarna har erkänt viss delaktighet i misshandeln. En av de misstänkta killarna ska även ha hotat offret med våld om denne gjorde en polisanmälan. Därfår åtalas han också för övergrepp i rättssak.

Rättegången inleds troligtvis på måndag.

Ett taxichaufför som körde killarna på nyårsafton har i förhör berättat att killarna ville betala svart. När han inte gick med på det blev tonläget hårdare. De hotade då mannen med att spränga en raket i taxin.