Lodjur låg bakom rivna får

Bredared Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Anne Engström

På lördagsmorgonen hittade fårägaren IngMarie Wilhelmsson två får döda i hagen. Besiktningsmannens bedömning är entydig: Det är något av traktens lodjur som har varit framme.

Det var i morse när fårägaren IngMarie Wilhelmsson som vanligt skulle mata sina fem får som hon upptäckte att något inte stämde.

– Det var bara tre som kom fram, men fåren kan gå ut och in ur ladugården så jag tänkte att de kunde vara där, så jag gick dit och tittade. Men jag hittade ingen och tänkte, vad är nu det här?

Väl i hagen fann hon två dräktiga tackor som hade blivit rivna, en av dem var indragen under ett träd. Angreppet ska enligt IngMarie Wilhelmsson ha skett mot djurens halsar.

– Det är sorgsamt, jag har sett dem födas här och vi skulle ha dem som avelstackor. Har man så få djur som vi har så fäster man sig vid dem, säger hon.

Vad händer nu?

– Tyvärr måste jag ha dem instängda i ladugården. Det är lite läskigt att ha rovdjur så nära, hagen ligger bara 50 meter från huset.

Besiktningsmannen Alfred Akersten från länsstyrelsen besökte gården under dagen för att fastställa vilket rovdjur det kunde handla om. Han kunde med stor säkerhet slå fast att det varken handlade om varg eller björn, utan ett lodjur.

– Det ser man på bettet. De här fåren är bitna i halsen, vilket är typiskt för ett lodjur. En varg hade tagit dem uppifrån, säger Alfred Akersten.

Enligt viltspåraren Martin Rydberg, som assisterar honom i Bredared känner man till flera lodjur som rör sig i trakten mellan Borås och Alingsås och kring orterna däremellan. Dels finns några honor med ungar just nu, dels finns en halt hane som har vandrat i trakten i säkert fem år.

Det ena av IngMarie Wilhelmssons får har bara bitits ihjäl medan det andra visar tecken på att lodjuret har ätit av det.

– Det ser man på blodet, säger Alfred Akersten. Runt det dödande bettet finns det blod, medan det inte blir en massa blod när rovdjuret äter av det redan döda djuret.

Lodjuren tar inte tamboskap i första hand, utan väljer oftare vilt.

– Det är individbaserat, säger Alfred Akersten. En enda individ lär sig att fånga tamdjur och fortsätter med det.